Officier eist tien jaar cel voor neerschieten fietser

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam tien jaar gevangenisstraf geëist tegen Martin B. (35) wegens doodslag op de fietser Marc Breunis (30)....

Van onze verslaggever

Zijn advocaat vroeg de rechtbank niet meer straf op te leggen dan vier jaar.

Tegen middernacht hadden B. en Breunis een vechtpartij op een nabijgelegen kruispunt, nadat de achter op een snorfiets gezeten B. fietser Breunis in het voorbijgaan op de schouder had geslagen. Enkele minuten later kwam het tot een nieuwe confrontatie op de brug naar de Spaarndammerstraat.

Officier van justitie F. Posthumus omschreef Breunis als een 'rustige man met een flink rechtvaardigheidsgevoel, die het liet merken als hij vond dat hij onrechtvaardig werd behandeld'. Toen B. een buiktasje opende, zei Breunis: 'Nu ga je zeker je mesje pakken.'

B., die onder invloed verkeerde van 'tien à vijftien glazen bier en een paar joints', haalde een revolver tevoorschijn. Van korte afstand schoot hij Breunis in de buik. Deze overleed kort na middernacht in een ziekenhuis aan bloedverlies.

De zaak leidde tot veel beroering in Amsterdam. De plaats van het delict was dagenlang bedolven onder bloemen. Volgens een door de rechter gedeeltelijk voorgelezen brief van de familie van Breunis was de bloemenhulde een teken 'dat het in de samenleving leeft, feiten als deze'.

B. werd drie dagen na het fatale voorval aangehouden bij een vriend. Volgens deze persoon had B. tegen hem verteld dat hij alleen had willen dreigen met zijn revolver en dat hij overwoog om zelfmoord te plegen.

Officier van justitie F. Posthumus omschreef B. als een man die 'de laatste jaren in de versukkeling was geraakt'. De verhuizer verloor zowel zijn biologische als zijn stiefvader aan de drank. Hij werkte na een korte, problematische schooltijd sinds zijn zestiende jaar als verhuizer.

Hij zou daarbij een versleten rug hebben opgelopen. Nadat hij een keer was overvallen, waaraan hij een permanent angstgevoel zou hebben overgehouden, had hij een, naar eigen zeggen, gevonden vuurwapen behouden.

Advocaat Van der Woude sprak over de aanslag als 'een ongerechtvaardigde daad, die niet valt goed te praten'. Hij onderstreepte dat zijn cliënt 'geen vrijspraak nastreeft'. Van een 'doelbewust schot, een liquidatie in het verkeer', was volgens de strafpleiter geen sprake. B. zou Breunis zonder opzet, in een ongecontroleerde beweging, hebben getroffen.

B. stelde in zijn laatste woord dat hij verschrikkelijk spijt had van het gebeurde. Dat hij met een geladen vuurwapen in zijn buiktasje was gaan stappen, noemt hij een grote fout. B.: 'Ik ben geen moordenaar. Ik hoop dat ze (de familie, red.) me kunnen vergeven. Ik hoop het.' En tegen de rechtbank, die over veertien dagen uitspraak doet: 'Ik leg mijn lot in uw handen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden