Officiële schande drijft gestrafte verkrachter VS tot zelfmoord

Een omstreden Amerikaanse wet, die voorziet in identificatie van vrijgelaten verkrachters in hun woonbuurt, heeft tot nieuwe discussies geleid na de zelfmoord van een ex-gedetineerde....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Michael Patton (42) was in 1995 vrijgelaten na een gevangenisstraf van dertien jaar wegens de verkrachting van twee tienermeisjes. Komende week zou zijn proeftijd aflopen. De man leidde een rustig en anoniem bestaan, waar een eind aan kwam toen directe omwonenden van zijn veroordelingen op de hoogte werden gebracht.

De zevenjarige Megan Kanka werd vier jaar geleden in New Jersey ontvoerd, verkracht en vermoord door een man, die was veroordeeld wegens seksmisdrijven, maar vroegtijdig op vrije voeten was gekomen. In deze staat werd vervolgens de wet naar het meisje genoemd, die de politie sommeert om buurtbewoners, scholen en instanties in te lichten wanneer een vrijgekomen verkrachter zich in hun directe omgeving vestigt. In meer dan veertig Amerikaanse staten is deze wet, of een variant hierop, inmiddels overgenomen.

Tegenstanders vinden het een ongrondwettelijke inbreuk op de privacy. Bovendien worden ex-gedetineerden naar hun mening dubbel gestraft en komen zij zo nimmer voor volledige rehabilitatie in aanmerking. Bij een federale rechtbank in Philadelphia loopt momenteel een hoger beroep tegen de wet.

Diverse incidenten moeten het bezwaarschrift ondersteunen. In Florida beroofde een man zichzelf vorig jaar van het leven toen de politie hem in een advertentie beschreef. Enkele weken geleden werd het appartement van een ex-gedetineerde in New Jersey met kogels doorzeefd toen een brochure met zijn foto, naam en verleden was verspreid.

Voorstanders erkennen de risico's, maar vinden die niet opwegen tegen de voordelen. De wetsontwerpers wijzen op het hoge percentage recidivisme onder seksovertreders. Een op de vijf keert na vrijlating terug in de gevangenis. Die statistiek is met Megan's Law weliswaar gelijk gebleven, maar in sommige gevallen volgde snellere arrestatie na het plegen van dezelfde misdrijven.

In Californië vertrouwde een moeder haar jonge dochter toe aan een mannelijke oppas, die zij in het zwembad had ontmoet. De man leek betrouwbaar, totdat de moeder bij de plaatselijke politie navraag deed naar diens achtergrond. De man had eerder een kind verkracht. De politie arresteerde hem wegens schending van zijn proeftijd.

De vrouw checkte de informatie op een speciale cd-rom, die grote ergernis heeft gewekt. Het schijfje vermeldt de namen van ruim 64 duizend veroordeelden, onder wie homoseksuelen die in de jaren veertig en vijftig waren aangehouden wegens onzedelijk gedrag. Honderden mensen zijn reeds overleden.

Tot herziening van Megan's Law zal het niet komen. Daarvoor was en is de politieke en maatschappelijke steun te overweldigend. Wat de overheid verontrust, is een uit de hand lopende burgerlijke waakzaamheid.

Openbaar aanklager Peter Verniero uit New Jersey zei bijvoorbeeld: 'De wet verdient betere toelichting zodat frustratie, angst en verwarring kunnen worden voorkomen.' Hij doelde op de reële kans dat burgers het recht in eigen handen nemen. Megan's Law voorziet ook in vervolging van mensen die fysiek of verbaal geweld tegen voormalige verkrachters gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden