Officiële klacht over vwo-examen geografie

Klachtenlijn telt 6.395 klachten over aardrijkskunde...

AMSTERDAM Het viel Anton Kanneworff meteen op toen hij vrijdagochtend 23 mei kort voor twaalven de examenzaal betrad: iedereen zat nog te werken. ‘Meestal zijn er kwart voor twaalf echt al een hoop weg, nu niet’, zegt de aardrijkskundeleraar van het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam. ‘De laatsten moesten we het bij wijze van spreken uit de handen trekken.’

Kanneworff heeft het over het vwo-examen aardrijkskunde, de topper in de LAKS-eindexamenklachtenlijn. Maar liefst 6.395 klachten kwamen er binnen over het vak, en dat terwijl nog niet de helft (15.431 van de 38.021 vwo’ers) aardrijkskunde in zijn pakket had. Het was veel te veel, en veel te moeilijk.

Elk jaar is er wel een vak dat eruit springt in de klachtentoptien. Soms leidt het tot aanpassing van de norm. Maar nu komen de klachten ook van de docenten. In een officiële klacht aan de CEVO, de commissie die de examens organiseert, roepen aardrijkskundeleraren op ‘het maximale te doen om de resultaten draaglijk te maken’.

Een aardrijkskundeleraar van een scholengemeenschap boven Amsterdam heeft het werk inmiddels kunnen nakijken en is zich doodgeschrokken. ‘Als het volgens de standaardnorm wordt beoordeeld, zit 80 procent op een onvoldoende. Van de 29 zouden er zelfs 15 een onvoldoende op hun eindlijst krijgen.’ Hij wil niet met naam en al in de krant om zijn leerlingen niet te laten schrikken. Collega’s zeggen aangeslagen te zijn door de resultaten.

Op 12 juni publiceert het Cito de normering. Op basis daarvan vertalen de docenten de examenpunten in een cijfer. Als het goed is, is de kritiek daarin verwerkt. Maar, zegt een CEVO-woordvoerder: ‘Het aantal klachten heeft op zichzelf geen invloed op de normering.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden