Officieel geen noodtoestand in Groot-Brittannië, maar het lijkt er wel op

Patrouillerende agenten hebben woensdagmiddag een man met een mes gearresteerd nabij Buckingham Palace. Dat gebeurde net voordat de koningin zou passeren. Volgens de politie zijn er nog geen aanwijzingen dat de arrestant een terroristisch motief had. Het tekent de spanning in het Verenigd Koninkrijk, waar militairen bij wijze van machtsvertoon belangrijke plekken bewaken.

Militairen komen aan bij Buckingham Palace in Londen. Beeld afp
Militairen komen aan bij Buckingham Palace in Londen.Beeld afp

Een aanslag zou elk moment kunnen plaatsvinden. De Wisseling van de Wacht is voor onbepaalde tijd opgeschort en het parlement is voorlopig niet toegankelijk voor gewone burgers.

Officieel is er geen noodtoestand maar het lijkt er in de praktijk wel op.

De grote politieke partijen hebben besloten om de verkiezingscampagne nog verder op te schorten. Theresa May en Jeremy Corbyn gaan pas vrijdag weer de straat op. Aanstaande maandag is er een Bank Holiday, een nationale vrije dag. UKIP, echter, heeft aangekondigd om morgen gewoon haar verkiezingsmanifest te presenteren. Het heeft tot kritiek op de partij geleid en de aandacht zal morgen niet zozeer uitgaan naar de inhoud van het manifest, maar naar de beslissing om campagne te voeren terwijl nog niet eens de namen van alle dodelijke slachtoffers bekend zijn gemaakt.

Militairen zijn de straat op gestuurd in Groot-Brittannië voor extra bewaking van belangrijke plekken. Beeld afp
Militairen zijn de straat op gestuurd in Groot-Brittannië voor extra bewaking van belangrijke plekken.Beeld afp

May's uitspraken geroemd

De vraag of May politiek gewin boekt, blijft vooralsnog een taboe. Een zoon van Corbyns verkiezingsstrateeg kreeg felle kritiek nadat hij had getweet dat de afschuwelijke terreurdaad op een 'ongelooflijk ideaal moment' is gekomen voor de premier. De tweet van Jack Murray ligt extra gevoelig omdat zijn communistische vader enkele jaren geleden had geschreven dat IS 'enkele plotselinge en adembenemende overwinningen' had geboekt. Andrew Murray is lid van de Stop the Wat-coalitie die erg kritisch staat tegenover het buitenlandbeleid van de Westerse mogendheden.

May's toespraken gisteren werden alom geroemd. Ze sprak vanuit het hart, een heel verschil met de geestdodende redevoeringen die ze houdt op verkiezingspad. Veiligheid is een terrein waarmee ze vertrouwd is. Als ex-minister van Binnenlandse Zaken heeft ze jarenlang gestreden voor het uitzetten van radicale geestelijken als Abu Hamza en Abu Qatada. Ze wil nu dat het parlement akkoord gaat met Technical Capability Notices, een maatregel die internetbedrijven verplicht om gecodeerde gegevens te overhandigen om toegang te krijgen tot communicatie tussen vermoedelijke terroristen.

Dat kon meteen op kritiek rekenen van Shami Chakrabarti, de voormalige baas van mensenrechtenorganisatie Liberty, en Corbyns hoogste juridische adviseur. In een interview beweerde de sociaal-democrate dat nu niet de tijd is om maatregelen te nemen die mensenrechten aantasten. 'Dit is niet het moment voor samenzweringstheorieën,' zei ze. 'Ik wil mensen oproepen kalm en eensgezind te blijven.' Voor Corbyn zelf is alle aandacht voor terrorisme ongelukkig omdat vorige week bekend is geworden dat de Britse inlichtingendienst MI5 een dossier heeft over diens banden met de IRA in de jaren tachtig.

null Beeld afp
Beeld afp

Rel om lek

Ondertussen is er ook een transatlantische rel ontstaan. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd is er allerminst blij mee dat Amerikaanse veiligheidsdiensten de identiteit van de dader dinsdagmiddag aan televisiestation CBS hebben gegeven, alsmede het aantal slachtoffers. In het belang van het onderzoek had de Britse politie geprobeerd zulke informatie nog even binnenshuis te houden. Rudd heeft Washington gewaarschuwd dit niet nog een keer te doen. Ze vond het lek 'irritant'. Inmiddels is bekend geworden dat een van de Manchester-doden een agente is.

Het gemoed van de eilandnatie wordt enigszins verlicht door de hashtag #BritishThreatLevels, waarin Britten grappen maken over het 'dreigingsniveau' dat voor het eerst sinds 2007 op 5 staat, het maximum. De meeste grappen gaan over culturele waarden als thee zetten, het vormen van een rij, de onwil om te klagen over klantenservice en ongemakkelijke ervaringen tijdens het reizen met het openbaar vervoer. Zo tweette een zekere Jason de opmerking 'We're British. You can't scare us until you raise the threat level to "I'm sorry, but there's only continental breakfast left".

Dinsdag staat Manchester stil.

De aanslag na afloop van een popconcert van Ariana Grande heeft niemand onbewogen gelaten. 'Het doelbewust vermoorden van kinderen, dat is een nieuw dieptepunt. Waar eindigt dit?'

Britten zoeken meer handlangers van de aanslag

Twee dagen na de bloedige zelfmoordaanslag in Manchester wordt nog altijd jacht gemaakt op mogelijke handlangers van de aanslagpleger Salman Abedi. Zijn jongere broer Hashem Abedi is in Libië opgepakt door een Libische antiterrorisme-eenheid, meldt persbureau Reuters. Hij wordt ervan verdacht banden te onderhouden met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en zou van plan zijn een aanslag te plegen in de Libische hoofdstad. De politie in Manchester spreekt van een netwerk dat achter het bloedbad zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden