Offermanns schuldig aan corruptie

Oud-burgemeester Ricardo Offermanns is veroordeeld voor 'passieve ambtelijke omkoping'. De VVD'er kreeg vertrouwelijke informatie van zijn partijgenoot Jos van Rey.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

ROTTERDAM - Oud-burgemeester Ricardo Offermanns (VVD) is donderdag veroordeeld tot 120 uur werkstraf wegens corruptie. Volgens de rechtbank in Rotterdam heeft hij in de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond voordeel gehad van de geheime informatie die partijgenoot Jos van Rey hem verstrekte.

Offermanns (49) heeft die informatie 'bewust aangenomen', aldus de rechtbank. Hij heeft zich daardoor 'gecompromitteerd' en 'vatbaar gemaakt voor toekomstige beïnvloeding door Van Rey'. Hij heeft zich blootgesteld aan het risico dat hem later 'een wederdienst, al dan niet ten behoeve van de partij' zou worden gevraagd. De rechter rekent hem de 'passieve omkoping' zwaar aan, omdat juist een burgemeester 'onkreukbaar' moet zijn en 'boven de partijen moet staan'.

Volgens de rechter zijn integriteitsregels geschonden en is het vertrouwen in de overheid geschaad: 'Tegen ambtenaren die het vertrouwen in het openbaar bestuur schaden, moet dan ook doeltreffend en passend strafrechtelijk worden opgetreden.'

De straf was conform de strafeis van het Openbaar Ministerie. De verdediging had voor vrijspraak gepleit. De rechtbank had geen boodschap aan de argumentatie van de verdediging dat schending van de geheimhoudingsplicht bij burgemeestersbenoemingen nu eenmaal 'politieke realiteit' is.

In het voor Offermanns harde vonnis spreekt de rechtbank van 'een voorkeursrelatie' tussen beide VVD'ers. 'In de telefoongesprekken en sms-berichten valt onmiskenbaar een sfeer van samenspanning en geheimzinnigheid tussen beiden te ontwaren', aldus de rechter. Omdat Van Rey herhaaldelijk tot voorzichtigheid maande, heeft hij 'tegelijk het onregelmatige karakter van het gezamenlijk handelen benadrukt'.

Tijdens de rechtszitting zei Offermanns niks fout te hebben gedaan: het was hem allemaal 'overkomen'. De VVD'er was donderdag zelf niet aanwezig toen de rechter het vonnis uitsprak. Zijn advocaat Marijn Zuketto, door ziekte eveneens afwezig, sprak van 'een buitengewoon teleurstellend vonnis', maar kon nog niet zeggen of er hoger beroep wordt aangetekend. Een veroordeling wegens corruptie lijkt de doodsteek voor de politieke en bestuurlijke carrière van Offermanns.

Het corruptie-onderzoek tegen Van Rey loopt nog. De oud-wethouder en adviseur van de vertrouwenscommissie van Roermond wordt niet alleen verdacht van schending van het ambtsgeheim bij de burgemeestersprocedure, maar ook van bevoordeling van een bevriende projectontwikkelaar en witwassen. Verder onderzoekt het OM ook of Van Rey zich heeft schuldig gemaakt aan het ronselen van stemmen bij meerdere verkiezingen.

Persofficier van justitie Jirko Patist was donderdag 'buitengewoon tevreden' met het vonnis. 'De rechtbank is uitvoerig ingegaan op de vraag waarom dit onwenselijk gedrag ook een strafbaar feit oplevert.' Volgens hem is daarmee een duidelijk signaal afgegeven: ook bij burgemeestersprocedures mag niet worden gerommeld.

'Het ligt in de rede dat ook Van Rey hiervoor zal worden gedagvaard', aldus het OM. De oud-wethouder had op 20 september 2012 ook telefonisch contact met VVD-staatssecretaris Fred Teeven, vermoedelijk om de kandidatuur van politiechef Bryan Rookhuijzen te bespreken. Dat telefoongesprek is 'wegens een stroomstoring' niet getapt.

VVD verscherpt regels over giften en schenkingen aan partij en politici

De VVD heeft zich de reeks affaires rond partijgenoten aangetrokken: schenkingen aan de partij of aan liberale politici moeten veel transparanter. Donaties boven de 25 euro worden voortaan geregistreerd, kandidaten moeten toestemming vragen bij giften vanaf 1.000 euro. Schenkingen vanaf 4.500 euro worden openbaar gemaakt. VVD-partijvoorzitter Benk Korthals liet donderdag weten dat de regels per 1 januari zijn ingegaan. De liberalen halen rond de Kamerverkiezing vaak een flink bedrag op bij de leden: 700 duizend euro in 2012. 'De integriteit van de VVD moet boven iedere twijfel verheven zijn', aldus Korthals. Binnenkort komt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) met een financieringswet voor politieke partijen. De VVD heeft de laatste jaren veel last gehad van integriteitskwesties. Zo kwam staatssecretaris Weekers in de problemen toen Jos van Rey een billboard met zijn beeltenis in de campagne van 2012 financierde. Twee Kamerleden verlieten het afgelopen jaar de fractie. Een fondsenwerver van de VVD werd vorig jaar veroordeeld voor belastingontduiking.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden