Offensief VS tegen Taliban Afghanistan

Het Amerikaanse leger is een grootschalig offensief begonnen tegen Taliban- en Al Qa'ida-strijders in Afghanistan. Ongeveer tweeduizend soldaten nemen deel aan een opmars in de veelal bergachtige gebieden in het oosten en zuiden van het land....

ReutersAFP en AP

De VS hebben in Afghanistan te maken met een toenemend aantal aanvallen en aanslagen en willen daar met 'Operation Avalanche' (Operatie Lawine) een eind aan maken. Vooral westerse hulpverleners en militairen in de grensgebieden met Pakistan zijn geregeld het doelwit van geweld. Vorige maand werd een Franse VN-medewerkster doodgeschoten en afgelopen weken zijn verschillende hulpverleners ontvoerd.

Het Amerikaanse leger heeft zo'n tienduizend soldaten in Afghanistan, die als belangrijkste taak hebben het uitschakelen van achtergebleven strijders van de Taliban en Al Qa'ida en het bestrijden van de milities van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar.

De Taliban en Al Qa'ida-strijders zijn vooral actief in de provincies in het zuiden en oosten van Afghanistan, waar de regering in Kabul weinig greep op heeft. De angst bestaat dat de twee groeperingen weer aan steun onder de bevolking winnen als gevolg van drie recente aanvallen van de VS waarbij per abuis veel burgerslachtoffers vielen.

Zo kwamen afgelopen weekeinde negen kinderen om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval op de woning van de voormalige Taliban-commandant Mullah Wazir in het bergdorp Hutala, ten zuidwesten van Kabul. VN-secretaris-generaal Kofi Annan veroordeelde de aanval maandag. 'De oorlog tegen terreur kan niet gewonnen worden ten koste van onschuldigen', aldus Annans woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden