‘Of het verplicht is of niet, ik blijf solliciteren’

Wie Ruth Lam Li On (41)..

Wat Amsterdamse moeder van twee dochters (21 en 4 jaar oud) die af en aan in de bijstand zit.

‘Ik wil heel graag werken, het liefst in een administratieve functie, omdat ik daarvoor een opleiding heb gevolgd. Alleen moet de opvang voor mijn jongste dochter dan wel goed geregeld zijn.

‘Ik hou niet van voor- en naschoolse opvang. Mijn werktijden zouden moeten aansluiten op de schooltijden van mijn dochter. Als mijn kind van school komt, wil ik er zijn, zodat ze aan mij kan vertellen wat ze allemaal heeft meegemaakt die dag.

‘Ik heb voor mijn kinderen gekozen. De zorg is voor mijn rekening, ik val er niemand mee lastig. Er wordt mij altijd beloofd dat het geregeld wordt, maar daar komt niks van terecht. Of ik moet er zelf voor betalen.

‘Mijn twee kinderen zijn heel verschillend. De eerste was heel rustig. De tweede is, zoals haar zus altijd zegt, een kleine Bin Laden. Ze heeft ontzettend veel energie en heeft daarom veel aandacht nodig. Je moet haar bezighouden en dat doe ik graag.

‘Mijn dochter van 21 studeert en werkt, dus ik kan ook niet teveel op haar leunen. Als zij steeds moet oppassen, gaat dat ten koste van haar studie en dat wil ik niet.

‘In de ideale situatie zou ik een baan van half tien tot twee uur ‘s middags hebben en (lachend) een fulltime salaris verdienen. Of het verplicht is of niet, ik zal blijven solliciteren, want, daar ben ik heel eerlijk in, een uitkering is geen vetpot. Niemand gaat in de bijstand om er altijd in te blijven.

‘Je moet bij iedere aankoop twee keer nadenken. Ik heb zelf altijd alles gehad wat ik nodig had en dat wil ik ook voor mijn kinderen.

‘Ik vind het wel idioot van het kabinet. Eerst hamerden ze erop dat alle bijstandsmoeders moesten gaan werken en nu komen ze daarop terug.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden