Of het einde van de eerste maand van De Vloggende Hollanders wordt gehaald, is nog even de vraag

Tv-recensie Gidi Heesakkers

Zes vloggende Hollanders worden door cameramensen in beeld gebracht terwijl ze vloggen. Raar en dom.

Acht jaar lang lag Frans (57) uit Landgraaf bijna alleen maar televisie te kijken op zijn donkerbruine bank, depressief en te zwaar. Nu werd hij gefilmd terwijl hij zichzelf filmde in zijn oude vertrouwde positie: plat achterover, kussentje met het woord 'home' erop op schoot, kefhond net buiten aaibereik. Sinds 1 januari is Frans elke doordeweekse dag zelf op tv te zien, als een van de zes 'vloggende Hollanders' in het dagelijkse programma De Vloggende Hollanders op SBS 6. Het totale droste-effect blijft overigens uit: in aflevering één kreeg Frans in zijn nieuwe habitat de sportschool een drank- en tv-verbod van zijn coach.

'Gewone Nederlanders pakken de camera en filmen hun leven op weg naar een doel', is het idee. Een ironieontberende poging om tegen lekker lage productiekosten boven op de tijdsgeest te kruipen, dacht ik toen ik over de komst van het programma hoorde. Inmiddels blijkt dat de makers 'van vloggen tv maken' wel héél letterlijk nemen en dat er tóch cameramensen aan te pas komen om de vloggende Hollanders in beeld te brengen terwijl ze vloggen. Raar en dom; op deze manier wordt het resultaat nooit zo intiem als een goede vlog kan en moet zijn om volgers aan de maker te binden. Aan het eind van elke maand krijgen de drie populairste amateurvloggers - er kan via social media gestemd worden - 'een flink geldbedrag'.

Of het einde van deze eerste maand wordt gehaald, is nog wel even de vraag. Na een week van traag op gang komende verhaallijnen is De Vloggende Hollanders al van primetime naar half zeven verplaatst. De afleveringen van 23 minuten halen bij lange na niet de kijkcijfers van de laatste Enzo Knol en de wel erg korte dagelijkslevencompilaties van de SBS-personages willen ook niet echt beklijven.

David (17) wil in juni met een foodtruck op een festival staan maar moet eerst nog zijn rijbewijs halen. Wilco (52) en Addi (48) willen in een tot huis verbouwde bus door Europa reizen. Manon (48) verhuist met haar oude, dementerende moeder naar Bonaire. 'Echte levensgenieter' en ijsverkoper Romano (28) gaat in februari een WK frikandellen eten organiseren, hem zien we dus vooral 'delletjes happen' in de tattooshop van een vriend. Jason (27) leeft toe naar een geslachtsveranderende operatie in mei - sommige kijkers zullen hem misschien nog kennen van het in 2016 uitgezonden EO-programma Love me gender over jonge transgenders.

Het vloggen valt nog niet mee voor Frans, een sympathieke vent met een weinig spannend leven. Dinsdag werd hij in de sportschool gefilmd terwijl zijn vlogcamera omviel. Een dag eerder liet hij zijn twee honden uit. 'Misschien gaan ze wel een poepie doen', zei Frans. 'Ze gaan het doen, ze gaan het doen. Kijk.' Hij bukte om de hondenpoep met een plastic zakje uit het gras te rapen.

Ik keek niet meer.

Meer over