Nieuws Bruiloften Oezbekistan

Oezbekistan verbiedt grote bruiloften om schulden bij bevolking te beperken

Oezbekistan heeft een wet ingevoerd die grote bruiloften verbiedt. Vanaf 1 januari mogen Oezbeken nog maar 250 mensen uitnodigen op hun trouwfeesten. Bruidsparen moeten de trouwstoet beperken tot drie auto’s en mogen niet meer dan twee artiesten inhuren. Na één dag dienen ze de festiviteiten alweer af te breken.

Een bruiloft in het paleis Zebu Zar in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Beeld Yuri Kozyrev / Noor

Met de maatregelen wil de regering verhinderen dat Oezbeken zich in diepe schulden steken voor bruiloften. Ondanks een gemiddeld maandsalaris van minder dan 1,8 miljoen sum (175 euro) geven Oezbeken tienduizenden euro’s uit aan trouwfeesten. Ouders van bruidsparen verkopen soms hun huis om een bruiloft te organiseren die de eer van de familie naar nieuwe hoogten stuwt.

De overheid voert al twee jaar campagne voor soberder trouwfeesten, maar de bevolking luistert niet. Die gaat stug door met meerdaagse feesten in fonkelende trouwpaleizen die sinds het einde van de Sovjet-Unie uit de grond geschoten zijn. De meeste paleizen in hoofdstad Tasjkent bieden ruimte aan feesten voor meer dan vijfhonderd mensen met lichtshows, optredens van popsterren en urenlange diners geserveerd door legertjes van obers. Zulke feesten worden voorafgegaan door uitgebreide pilavmaaltijden voor honderden mannen die niet uitgenodigd zijn op de bruiloft zelf.

Ouders van bruidsparen staan onder zware sociale druk om een onvergetelijk feest te organiseren voor hun kinderen. Ze zijn als de dood dat ze iemand vergeten uit te nodigen die zich vervolgens gepasseerd voelt. Daarom nodigen ze iedereen uit die ze kennen. De schulden die dat oplevert, vormen de keerzijde van de beroemde Oezbeekse gastvrijheid.

President Sjavkat Mirzijojev noemt de uitgaven aan bruiloften ‘schaamteloos’ en probeert met de wettelijke beperkingen nu een verandering te forceren. Wie wil trouwen, moet voortaan de lokale autoriteiten een week voor de bruiloft inlichten over de feestplannen. De wet geeft niet aan wat de straf is voor mensen die de limieten voor gasten en artiesten overschrijden.

De wet is niet goed gevallen bij popsterren die regelmatig optreden op bruiloften. Op sociale media zijn ze een protest begonnen, waarin ze stellen dat de uitgaven aan bruiloften terechtkomen bij de bevolking zelf, zoals de bodyguards, chauffeurs en muzikanten die de popsterren begeleiden tijdens huwelijken. Zangeres Moenisa Rizajeva  zegt dat ze 150 mensen onderhoudt met de inkomsten van haar optredens op bruiloften. Rockster Davron Goipov vreest dat de wet ‘het professionele niveau’ van de bruiloften op het spel zet. Andere critici wijzen cynisch op de uitbundige huwelijksfeesten van de parlementariërs die de wet aangenomen hebben. Maar een ander deel van de bevolking heeft nu een excuus om niet hun volledige kennissenkring uit te nodigen.

De wet stelt tevens beperkingen aan verjaardagsfeesten en begrafenissen, die in Oezbekistan ook aanleiding kunnen zijn tot wekenlange ceremonies. Begrafenissen mogen voortaan niet langer dan drie dagen duren.

Lees ook

Correspondent Tom Vennink en fotograaf Yuri Kozyrev bezochten vorig jaar een bruiloft in Oezbekistan voor de Volkskrant. 

Bekijk hier het scrollverhaal met daarbij foto’s van Oezbeekse bruiloftceremonies. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden