Oevers langs de Seine niet meer voor auto’s

De oevers van de Seine in Parijs, al ruim veertig jaar een verkeersweg voor auto’s, worden voor de zomer van 2012 omgevormd tot boulevards voor voetgangers en fietsers. De linkeroever wordt deels afgesloten voor verkeer. De rechteroever wordt verkeersluw, met stoplichten die de snelheid aan banden leggen.

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

Parijs volgt daarmee de koers die is ingezet door Bordeaux en Lyon. Ook daar waren de rivieroevers verkeersweg of industriezone, en dus niet toegankelijk voor voetgangers. Sinds enkele jaren hebben beide steden brede recreatieboulevards langs het water, waar intensief gebruik van wordt gemaakt. Parijs maakte enkele jaren geleden een voorzichtig begin door op zondagen een deel van de verkeersweg over de linkeroever voor auto’s af te sluiten.

Van musée d’Orsay tot aan musée Branly wordt de linkeroever autovrij. Daar moeten langs het water tribunes, terrassen en kunstmatige eilanden verrijzen. Op de rechteroever wordt het traject langs het île Saint-Louis autoluw. Direct langs de rivier komt daar een wandelboulevard. De totale kosten bedragen veertig miljoen euro. De Seineoevers zijn sinds 1994 geclassificeerd als werelderfgoed op de lijst van Unesco.

De stad Parijs is niet zelf eigenaar van de oevers. Ze beheert die namens de Parijse haven, een staatsdienst. Met die instelling is nog geen overleg geweest. Dagelijks rijden zo’n 40 duizend auto’s over de linkeroever van de Seine, en 20 duizend over de rechteroever. Het autoverkeer moet worden overgenomen door de hoger gelegen wegen langs beide oevers van de Seine.

Het plan van burgemeester Bertrand Delanoë sluit aan bij de Velib’, de goedkope huurfietsen, bedoeld om het autogebruik terug te dringen. Ook Autolib’, het plan voor elektrische huurauto’s waarvan er drieduizend in Parijs worden gestationeerd, wordt ingezet om de binnenstad meer autoluw te maken.

Stadsstrand 'Paris Plage' aan de rivier de Seine (AFP) Beeld
Stadsstrand 'Paris Plage' aan de rivier de Seine (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden