Oeuvreprijs voor Kuyper

Sjoerd Kuyper, de kinderboekenschrijver die problemen niet uit de weg gaat, wordt geëerd met de Theo Thijssenprijs. Volgens de jury verbindt hij 'leesbaarheid met diepgang'.

Dichter en schrijver Sjoerd Kuyper (1952) krijgt dit najaar de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Deze driejaarlijkse bekroning door Stichting P.C. Hooft is de evenknie van die prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Kuyper krijgt een oorkonde en 60 duizend euro omdat hij volgens de jury in zijn boeken 'leesbaarheid met diepgang verzoent'.


Sjoerd Kuyper begon als dichter voor volwassenen met bundels als Mooie gedichten (1973) en Ik herinner mij Klaas Kristiaan (1974), maar ging daarnaast al vrij snel werk voor kinderen schrijven. Hij debuteerde samen met andere auteurs in Het boek van Ko de Boswachter (1975) naar de serie die eerst bij de Avro op de radio komt en later bij VPRO op de televisie.


Helden die op hun eigen manier held zijn, is een terugkerend thema in het werk van Kuyper. Vaak zijn de meisjes in de boeken kordate tantes, die bemind worden door charmante maar wat tobberige jongens.


Je ziet het in zijn kinderboekenweekgeschenk Eiber! (2000): kikker Dobbertje neemt het op tegen de ooievaar, aangemoedigd door haar wat oenige kikkervriendje Bies. Ze wil geen held zijn, maar wordt het natuurlijk toch.


Ook in het verfilmde fantasieverhaal De rode zwaan (1996) redt Jakob, die in een sprookjesachtige wereld het favoriete stuk speelgoed van zijn zieke grootvader probeert terug te vinden, het niet zonder de stoere en doortastende Neeltje, op wie opa ook al verliefd was.


Problemen en moeilijke vragen gaat de schrijver niet uit de weg. In Het zakmes (1981), het boek waarmee hij doorbreekt en dat hij zelf tot succesvol televisiescript bewerkt, worstelt Mees met het feit dat hij het zakmes van zijn verhuisde vriend Tim nog in bezit heeft. Maar het meeste succes heeft hij tot op de dag van vandaag met zijn serie even filosofische als humoristische voorleesboeken over de aandoenlijke kleuter Robin. Het deel Robin en God kreeg in 1996 een Gouden Griffel.


Het oeuvre van Kuyper is niet zo hermetisch, spaarzaam en zorgvuldig opgebouwd als dat van recente winnaars van deze prijs: Ted van Lieshout, Peter van Gestel en Imme Dros. Hij produceert in verhouding met hen vooral erg veel werk, op allerlei niveaus en in alle denkbare genres: poëzie, musical, poppentheater, film, lied en proza.


Boekwinkels, bibliotheken en scholen zullen waarschijnlijk om die reden wel blij zijn met deze bekroning: eindelijk weer eens een auteur waar kinderen of in elk geval hun voorlezende ouders op zijn minst eens van hebben gehoord.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden