Update

Oeuvreprijs Kevin Spacey ingetrokken na beschuldiging van aanranding

De organisatie achter de Internationale Emmy Awards heeft besloten een oeuvreprijs aan Kevin Spacey in te trekken. De acteur zou volgende maand een International Emmy Founders Award krijgen voor zijn carrière in film en tv en zijn werk als artistiek directeur van het prestigieuze Old Vic Theater in Londen. Nu hij van aanranding van een minderjarige wordt beschuldigd, besloot de International Academy of Television Arts and Sciences de eer in te trekken.

De acteur Kevin Spacey betuigt op Twitter zijn diepste spijt als hij de acteur Anthony Rapp 'in een dronken bui' heeft aangerand.Beeld afp

Spacey was 26 jaar toen hij zou hebben geprobeerd de minderjarige Anthony Rapp aan te randen. Star Trek: Discovery-acteur Rapp zegt dat Spacey tijdens een feestje in 1986 bovenop hem was geklommen.

Rapp was toen 14 jaar en speelde in musicals op Broadway. Spacey was op dat moment een nog onbekende acteur. In een uitgebreid interview met Buzzfeed vertelt Rapp dat hij indertijd door Spacey voor een feestje bij hem thuis werd uitgenodigd. Rapp bleek de enige minderjarige te zijn en ging uit verveling televisie kijken in de slaapkamer.

Op een gegeven moment stond Spacey 'wiebelend' in de deuropening en Rapp besefte dat alle andere gasten waren vertrokken. 'Hij tilde me op, zoals een bruidegom met zijn bruid doet, legde me op bed en klom bovenop me, op een seksuele manier', aldus Rapp. De jongen wist Spacey van zich af te duwen en verliet het huis.

De House of Cards-acteur zegt op Twitter dat hij vreselijk is geschrokken van de beschuldiging. Hij schrijft dat hij zich het voorval 'echt niet' kan herinneren, 'maar als ik me daadwerkelijk zo heb gedragen, verdient Rapp mijn welgemeende excuses voor wat totaal ongepast dronken gedrag moet zijn geweest'.

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

Vlak na de bekendmaking van het nieuws heeft Netflix aangekondigd na het komende zesde seizoen te zullen stoppen met de hitserie House of Cards. Netflix zegt 'diep verontrust' te zijn over de beschuldiging.

Spacey, die ondertussen 58 is, biechte tegelijkertijd op dat hij zijn hele leven al op mannen valt. De acteur heeft zijn privéleven altijd zorgvuldig afgeschermd en er zijn al jaren speculaties over zijn seksuele geaardheid, maar Spacey wilde daar nooit op in gaan. 'Mijn naasten weten dat ik relaties met mannen en vrouwen heb gehad', schrijft hij op Twitter. Mede door het verhaal van Rapp is het volgens Spacey tijd om voortaan openlijk als homoseksuele man door het leven te gaan. 'Ik wil hier open en eerlijk over zijn, en dat begint met het onderzoeken van mijn eigen gedrag.'

Er is veel kritiek op deze coming-out, omdat Spacey op deze manier de aandacht zou willen afleiden van de beschuldiging dat hij een minderjarige heeft aangerand. 'Over deze stap is goed nagedacht door Spacey en zijn pr-team dat de geruchten rond zijn seksualiteit jarenlang heeft geregisseerd', schrijft The Daily Beast. De website haalt ABC-news als voorbeeld aan, dat 'Kevin komt in een emotionele tweet uit de kast' boven haar bericht had staan - al heeft de nieuwszender die kop ondertussen aangepast.

(Tekst gaat verder onder de tweets.)

'Die man is een oplichter'

In het interview met Buzzfeed, zegt Rapp dat hij nooit aan iemand heeft verteld wat hem is overkomen. Maar naarmate Spacey bekender werd, werd Rapp steeds bozer en gefrustreerder. Zijn 'maag keert zich om', vertelt hij, zodra hij de acteur ergens ziet, of dat nu in het echt is, of op televisie. Hij was doodsbang dat ze ooit samen moesten werken.

Rapp, nu 44, is zelf openlijk homoseksueel. Hij heeft de geheimzinnigheid die Spacey rond zijn geaardheid in stand hield, altijd frustrerend gevonden. 'Ik wilde van de daken schreeuwen: 'Die man is een oplichter!''

Het schandaal rond Harvey Weinstein gaf hem de moed om het verhaal eindelijk te vertellen. 'Ik wil een ander licht laten schijnen op het gedrag dat jarenlang is toegestaan omdat heel veel mensen, onder wie ikzelf, hun mond hebben gehouden. Dat wil ik niet meer.' Op Twitter laat Rapp weten dat hij dit durft dankzij 'de vele dappere mannen en vrouwen die naar buiten traden'. Hij hoopt 'een verschil te kunnen maken, zoals zij dat voor mij hebben gedaan'.

De acteur Anthony Rapp.Beeld afp

'Jaarlijks 134 duizend werknemers slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht' - Klopt dit wel?

Begrijpt u de MeToo-discussie nog niet? Aaf heeft een ezelsbruggetje bedacht. Misbruik en intimidatie: niet leuk, seks met aantrekkelijke mensen: wél leuk (+)

Bij seksuele intimidatie is sprake van een glijdende schaal. Maar in de discussie zit iedereen in zijn eigen groef. Hoe kun je die glijdende schaal beoordelen? Hoe kom je uit dat eigen referentiekader? Lezers over hoe nu verder in het #MeToo-debat.

'De bekentenissen op #MeToo over seksueel machtsmisbruik moeten leiden tot cultuurverandering', schrijft Hans Wansink in het Commentaar.

Saskia Noort zweeg jaren over haar verkrachting. 'Ik zweeg omdat ik bang was voor ongeloof en het verdriet van anderen.'

Met de hashtag #MeToo delen duizenden Nederlandse vrouwen hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie op sociale media. De actie moet seksueel geweld uit de taboesfeer halen, en aantonen hoe wijdverbreid het is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden