Oeteldonk in ban van Piep en Blaoslust

DEN BOSCH - Het slagwerk is spoorloos, het heeft een andere route genomen. Zodra ze dat merken, zetten de blazers Houd de moed erin in. Het Bossche carnavalsorkest Piep en Blaoslust is in zijn ijver te ontsnappen aan het protocol even in tweeën gedeeld.


Korte tijd later is het orkest weer compleet en vervolgt het zijn weg door de dichtgeslibde binnenstad van Oeteldonk, zoals Den Bosch heet met carnaval. Ruim voordat Prins Amadeiro XXV aan zijn intocht begint, lopen zij de route af.


Van ongeveer 115 Bossche carnavalsorkesten is Piep en Blaoslust een van de bekendste. Het orkest gaat graag in tegen de gevestigde orde.


Toen carnaval steeds meer uit de open lucht verdween, ging Piep en Blaoslust juist meer op straat spelen. Befaamd waren ze om hun interpretatie van Gloria in excelsis Deo. Hele pleinen kreeg het orkest op de hurken, waarna iedereen opsprong bij het refrein en ging hossen.


Leden hebben ze niet, ze zijn wars van regels en iedereen is chef. Trefwoorden zijn creatief, spontaan, plezier en emotie, zegt Willem van Aarle, trombonist en meelchef (hij verstuurt de mails).


'We spelen nooit voor geld. Dan blijft het ons feest en hoef je nooit een nummer te blazen omdat een ander dat wil', zegt trompettist Paul van de Laar. 'En we vergaderen nooit. Misschien is dat wel ons grootste geheim.'


Hoeveel muzikanten ze hebben? Rond de veertig, niemand weet het precies. Ze zijn altijd minimaal met een mannetje of dertig. Veertien eigen kinderen, opgevoed in de traditie van Piep en Blaoslust, zijn in de loop der jaren toegetreden.


Die traditie wil: het publiek vermaken en beroeren. Van Aarle: 'Het ene moment staan ze met de handen in de lucht, bij het volgende nummer pinkt menigeen een traantje weg.'


Jeroen van de Laar, chef d'orchestre, formuleerde het eerder zo: 'Door de intensiteit en het expressieve slaat de vonk over. Je krijgt iets terug van het publiek en tilt elkaar op. Samen ben je in hogere sferen.'


Het repertoire is divers en maakt korte metten met het Hup Marjanneke-genre. Er is een dansserie (met onder andere Save the last Dance en de Bostella), een oerwoudserie (Tiger Rag en Ik zag twee beren), een ogenserie (Spanish Eyes, Twee reebruine ogen), series met oosterse, Franse en Italiaanse nummers en een amorserie.


In het Mozartjaar speelden ze Eine Kleine Nachtmusik. 'Dat viel niet altijd mee. Zeker niet met een pilsje op', bekent Van Aarle.


Een voor een zijn ze zondagochtend binnengedruppeld in 't Bonte Palet, het kleinste café van de Bossche binnenstad, 42 vierkante meter aan de voet van de Sint Jan.


Uitbater Diederik de Graaf is er klaar voor. Het heeft hem twee dagen gekost om zijn café, dat zijn naam ontleent aan de duizenden snuisterijen die het herbergt, te ontruimen. De kroeg in zijn oude luister herstellen, kost hem een week.


Om elf uur vertrekt het orkest naar Oeteldonk Centraol. Het slagwerk voorop, links vooraan trommelaar Hein Trimbos, gestoken in een 19e-eeuws clownskostuum. Trimbos (64), een van de markantste muzikanten van het bonte gezelschap, is befaamd om zijn opzwepende solo's.


Hij laat zijn roffels aanzwellen en wegsterven op een manier die alleen hij beheerst. 'Hein legt er een dekentje over', heet dat bij Piep en Blaoslust. Daar kan hij zo in opgaan dat het is voorgekomen dat hij nog stond te roffelen, terwijl de rest van het orkest al weg was.


Vroeger trommelde Trimbos tot bloedens toe. Ooit had hij een hand zo bont en blauw geslagen dat een mitella moest verhinderen dat hij er nog mee kon slaan. Met de andere hand roffelde hij stug door.


The Lion sleeps tonight, speelt Piep en Blaoslust. Carnaval is begonnen; het feest duurt nog tot woensdag.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden