OESO voorziet afname economische groei China

De sterke groei van de Chinese economie lijkt de komende maanden wat te matigen. Dat constateerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag op basis van haar index van economische indicatoren.

ANP

Volgens de denktank laten de indicatoren in China de eerste tekenen van een lager groeitempo zien. Ook in ander grote economieën dreigt het herstel te stokken. Zo moet er in Frankrijk en Italië in de komende maanden waarschijnlijk rekening worden gehouden met een vertraging van de economische groei, aldus de OESO. In Japan en de Verenigde Staten wijzen de indicatoren daarentegen op een toename van de economische activiteit.

Graadmeter boven 100

In bijna alle belangrijke economieën stond de graadmeter voor de economische ontwikkeling in het komende halfjaar nog altijd boven een waarde van 100, een stand die wijst op groei in de komende maanden. Alleen voor Brazilië stond de index nog een fractie lager dan 100, maar ook in dat land is sprake van economisch herstel.

De economie van China is afgelopen jaar ondanks de internationale recessie bijzonder sterk gegroeid. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd, mede dankzij de enorme stimuleringsmaatregelen van de overheid, een economische groei van 10,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar gerealiseerd. Alom wordt verwacht dat het Chinese statistiekbureau dinsdag een nog hogere groei bekendmaakt over het eerste kwartaal van dit jaar.

Malaise

Analisten voorspelden tegen persbureau Reuters een groei van 11,5 procent. Dat zou de sterkste groei zijn sinds het derde kwartaal van 2007. In het eerste kwartaal van 2009 viel de groei van de Chinese economie door de wereldwijde economische malaise nog terug tot iets meer dan 6 procent.

Een man belt in een showroom van Chevrolet in Peking. (AP) Beeld
Een man belt in een showroom van Chevrolet in Peking. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden