OESO verwacht komende twee jaar geen daling werkloosheid

De rijke landen lijken de komende jaren te moeten kiezen tussen een aanhoudend grote werkloosheid of een vrijere arbeidsmarkt. Wat ze ook kiezen, echt verminderen zal de werkloosheid niet, althans niet in de komende twee jaar....

REUTER

Reuter

PARIJS

Dit schrijft de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in haar jaarlijkse rapport over de vooruitzichten voor de werkgelegenheid. Ook al worden er banen gecreëerd, er blijven mensen veroordeeld tot armoede, aldus de organisatie.

De OESO, waarbij 27 landen zijn aangesloten, toont zich bij de bestrijding van de werkloosheid bezorgder over de sociale aspecten dan in het verleden. Grote werkloosheid is slechts een van de kenmerken van het slecht functioneren van de arbeidsmarkt in veel landen. De sociale structuur komt onder spanning te staan doordat de inkomens steeds ongelijker verdeeld zijn, vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, zo staat in het rapport.

Als de inkomensongelijkheid groeit, kan dat leiden tot meer armoede en tot een hardere roep om bezuinigingen, waardoor de sociale voorzieningen weer onder druk komen te staan. In tegenstelling tot het verleden laat de OESO na om zijn standaardrecept voor werkloosheidsbestrijding voor te schrijven. De organisatie hield tot voor kort vast aan vermindering van de arbeidskosten via loonsverlaging en flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Nu ziet de OESO meer heil in een combinatie van sociale voorzieningen voor werklozen en laagbetaalden, waarbij moet worden afgezien van zware belastingen op arbeid om die sociale voorzieningen te bekostigen. De overheden moeten zien te voorkomen dat hoge uitkeringen mensen afhouden van het zoeken naar werk, maar moeten ookvermijden dat belastingen de laagbetaalden in hun inkomensgroei remmen.

De OESO doet de aanbeveling om verdere studie te verrichten naar de manier waarop de arbeidsmarkt in elkaar steekt. Daarna moet worden besloten wat de beste manier is om die markt te hervormen.

De organisatie herhaalde haar ramingen voor de werkloosheid, die ze in juni al heeft gegeven. Voor alle aangesloten landen komt de gemiddelde werkloosheid dit jaar uit op 7,6 procent van de beroepsbevolking, wat overeenkomt met 34 miljoen mensen. In 1997 komt het werkloosheidspercentage op 7,7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden