OESO looft Nederlandse voortrekkersrol in ontwikkelingshulp

De terugval van 9 procent in de internationale ontwikkelingssamenwerking in 1995 vormt een treurig dieptepunt in de jaren negentig, die tot nog toe toch al niet florissant waren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De OESO blijft wel onverminderd positief over de Nederlandse inspanningen voor ontwikkelingssamenwerking. Tegen de trend in steeg het Nederlandse budget voor ontwikkelingssamenwerking in 1995 tot 0,81 procent van het bnp. 'Nederland speelt een leidende rol binnen de internationale hulpgemeenschap, houdt zijn eigen inspanningen op een hoog niveau en is vaak een voortrekker van nieuwe benaderingen in de ontwikkelingssamenwerking.' Hierdoor kan Nederland volgens de OESO ook een aanzienlijke invloed uitoefenen op het internationale debat over het thema.

Vorig jaar is het niveau van de ODA naar verwachting weer enigszins gegroeid, meent de OESO, de club van rijke landen, maar dat is vooral te danken aan technische factoren. Het zal nog enige tijd duren voordat de rijke landen hun begrotingsproblemen zo ver hebben overwonnen dat de ontwikkelingshulp herstelt. Vooral de VS zijn ver teruggevallen met hun inspanningen: dat land is van de eerste plaats in het begin van de jaren negentig gekelderd tot de vierde plek, achter Japan, Frankrijk en Duitsland.

Er zijn ook grote verschuivingen waarneembaar in het karakter van de officiële hulpstromen. Zo is er in de afgelopen jaren veel meer geld besteed aan noodhulp, schrijft de OESO. In 1990 gaven de rijke landen nog iets meer dan 1 miljard dollar uit aan noodhulp, in 1995 was dat toegenomen tot ruim 3 miljard dollar.

Volgens de OESO is dat voor een belangrijk deel veroorzaakt door de veel betere internationale nieuwsvoorziening. 'Snelle ontwikkelingen in wereldwijde communicatie vergrootten de druk voor een interventie door de internationale gemeenschap om levens te redden, nood te lenigen en toegang tot de eerste levensbehoeften veilig te stellen', aldus het rapport. Het einde van de koude oorlog heeft zulke interventies bovendien politiek veel minder riskant gemaakt. 'Het resultaat is een serie initiatieven van de Verenigde Naties zonder weerga.'

Ook signaleert de OESO dat de kwaliteit van de ontwikkelingssamenwerking toeneemt. 'De hulp wordt steeds vaker gegeven op een manier die inspeelt op de grootste behoeften van de ontvangers en waar de vooruitzichten op een effectieve besteding goed zijn', aldus de organisatie.

De OESO juicht het ook toe dat de productiesectoren minder hulp krijgen, terwijl ODA-stromen naar projecten voor onderwijs en gezondheidszorg juist toenemen. De OESO is een jarenlange voorstander van meer private financiering voor productie-activiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden