OESO: aandelen in VS zijn veel te duur

De Amerikaanse aandelenkoersen zijn te hoog. De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn niet goed genoeg om dit niveau te rechtvaardigen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens de directeur van de OESO-afdeling voor beleidsstudies, Michael Feiner, is de huidige waarde van Amerikaanse aandelen 'moeilijk te rechtvaardigen' en bestaat daarom het risico van een koerscorrectie.

Feiner deed zijn uitspraken bij de presentatie van de definitieve versie van het halfjaarlijkse OESO-rapport over de economische vooruitzichten voor de 29 aangesloten industrielanden.

De risico's in Europa zijn lager dan in Amerika. Een instortende aandelenbeurs zal in Amerika wel een groot effect hebben op de economische groei. De OESO verwacht dat als de aandelenkoersen met 20 procent inzakken, de groei in Amerika de komende twee jaren zal afnemen met 0,8 procent. Deze aandelenkrach beschadigt de economische groei in Duitsland of Frankrijk slechts met 0,1 procent.

Het bruto binnenlands product (bbp) in het hele OESO-gebied valt door een koerscorrectie in het eerste jaar 0,6 procentpunt lager uit en in het tweede jaar 0,7 procentpunt.

Voor de wereldeconomie als geheel zal zo'n beursdrama de groei in 1999 verlagen van 2,0 naar 1,4 procent en in 2000 van 2,5 naar 1,8 procent.

De OESO spreekt in het rapport verder bezorgdheid uit over mogelijke politieke beïnvloeding van de Europese Centrale Bank (ECB). Een kiem daarvoor zou liggen in de samenstelling van het beleidsbepalende orgaan, de bankraad. Daarin zitten de zes directieleden van de ECB en de presidenten van de centrale banken van de elf eurolanden.

Het overwicht van nationale vertegenwoordigers 'brengt het risico mee dat aan regionale omstandigheden een overdreven belang wordt gehecht. Er kan druk ontstaan als de prestaties van afzonderlijke economieën uiteenlopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden