Oerlemans zoekt koper Eyeworks
Amsterdam - Net zoals zijn 'zakelijk vader' Joop van den Ende in 2000 uit zijn bedrijf Endemol stapte, denkt Reinout Oerlemans er nu over afstand te doen van zijn eigen bedrijf Eyeworks. Samen met zakenbank Goldman Sachs bekijkt hij de mogelijkheden.
Dat meldden bronnen rond het proces donderdag in Het Financieele Dagblad. Het is de vraag of potentiële investeerders wel zitten te wachten op het volledig uitstappen van Oerlemans uit Eyeworks. Hij is immers de oprichter, het gezicht en de drijvende kracht achter het tv-productiebedrijf (zie profiel).
Analist Thijs Berkelder van Petercam stelt dan ook dat de prijs die investeerders willen betalen voor Eyeworks onder meer afhankelijk is van de vraag of Oerlemans wel of niet blijft. 'Maar het is ook van groot belang wie precies de rechten op bepaalde televisieformats bezit. Heeft Oerlemans die zelf of zijn die in bezit van het bedrijf? En wat gebeurt ermee bij een eventuele verkoop?'
Een prijs voor het gehele bedrijf is ook lastig te bepalen omdat in 2009, na jaren winstgevend te zijn geweest, opeens rode cijfers werden geschreven. Veel is afhankelijk van de cijfers over 2010. In het meest positieve scenario - bij een omzet van rond de 200 miljoen euro en een winstmarge van rond de 10 procent - denkt Berkelder dat Eyeworks 250 miljoen euro kan opleveren.
Oerlemans zelf houdt in Het Financieele Dagblad overigens nadrukkelijk ook de optie open zelf te blijven. In dat geval zouden nieuwe aandelen worden uitgegeven in ruil voor een kapitaalinjectie door investeerders. Naast Oerlemans zelf heeft ook investeringsmaatschappij Van den Ende & Deitmers een deel van Eyeworks in handen. Onder meer Sony, De Agostini en de Shine Group zouden al naar het bedrijf hebben gekeken sinds Goldman Sachs is ingeschakeld.
Eyeworks bestaat dit jaar tien jaar. Het werd groot met formats zoals de Nationale IQ-test en De Bauers. Meer recent had het een hit met Oh, Oh Cherso en met de bioscoopfilms Komt een vrouw bij de dokter en New Kids: Turbo! Mede door een groot aantal overnames in diverse landen groeide het bedrijf de afgelopen jaren stormachtig. Inmiddels is het met duizend werknemers actief in zeventien landen. De laatste twee jaar bleek het lastig dat hoge groeitempo vol te houden, mede als gevolg van de financiële crisis. Bovendien bleek het lastiger dan verwacht om de grote en belangrijke Britse televisiemarkt aan zijn voeten te krijgen.
Voor nieuwe groei zijn nu nieuwe geldschieters nodig. Oerlemans verwacht dat in de zomer meer duidelijk is over de nabije toekomst van zijn bedrijf.