Oerknal is een filosofisch probleem

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 11 november.

Botsingen van loodatomen in de LHC-versneller in Genève. De loodatomen hebben de lichtsnelheid als ze botsen. Beeld CERN
Botsingen van loodatomen in de LHC-versneller in Genève. De loodatomen hebben de lichtsnelheid als ze botsen.Beeld CERN

Brief van de dag

De oerknal in Genève

'Botsende loodkernen laten de oerknal herleven in Genève' meldt de Volkskrant (Wetenschap, 10 november). Een kosmische gebeurtenis van ongekende weerga. Van Calmthout relativeert: 'Het is net niet de echte oerknal, maar heel ver zal deeltjeslab CERN er tussen nu en Kerst niet vandaan zijn'.

Erg opgewonden klinkt dit niet, terwijl men hierover toch uitgelaten zou mogen zijn. De Oerknal! Als je Kerst met hoofdletter schrijft, dan ook de Oerknal, die Godvervangende verklaring. Mij is het nog niet helemaal duidelijk. De Oerknal vond plaats zo leert men op een 'moment' dat er nog geen tijd bestond. De tijd ontstond immers met de Oerknal. En op een 'plaats' waar geen ruimte bestond. Want ook de ruimte ontstond met de Oerknal. Dus Genève moet eerst niet-ruimte creëren, en niet-tijd, zijnde de omstandigheden waaronder de Oerknal plaatsvond. Pas dan kan men zeggen dat de Oerknal vanuit het niets het heelal creëerde. Echter, het het Niets is een metafysisch probleem. Dus is ook de Oerknal een filosofisch probleem, waarvoor fysici niet zijn uitgerust een oplossing te vinden. Tenzij Genève in staat is zich voor één onbestaanbaar moment buiten het heelal te plaatsen.

Patrick Chatelion Cournet, Nijmegen, Bijzonder hoogleraar Bijbel en Cultuur UvA

Chief Diversity Officer

In heldere Nederlandse taal pleit Jerry Straub voor een alternatieve aanpak om sollicitanten met een 'rare' achternaam meer kans te geven bij sollicitaties (Opinie & Debat, 10 november).

Ik kan me in de inhoud vinden, maar struikel hard over de 'Chief Diversity Officer' die iedere werkgever zou moeten benoemen. Bah, waarom kan deze rare functienaam niet gewoon 'hoofd diversiteit' genoemd worden? De veramerikanisering van allerlei gewone functies geeft dit soort mensen op voorhand een status die nergens op gebaseerd is. Weg CEO, CDO en CHR, leve de directeur, het hoofd diversiteit en het hoofd personeelszaken.

Thijs Arts, Nijmegen

Doping in de atletiek

Mag ik er op wijzen dat over dopinggebruik in de atletiek er al in 1970 een standaardwerk is verschenen: Asterix en de Olympische Spelen. Zie vooral blz. 47 en 48.

Miguel Mendes de Leon, Den Haag

Zuid-Limburg en DSM

Als Hollander, sinds tien jaar woonachtig in Zuid-Limburg onder de rook van DSM, verbaast het mij dat de bijna-ramp die gisteren (9 november) plaatsvond bij deze chemische industrie, door de Volkskrant blijkbaar geen bericht waard werd bevonden.

Dit bevestigt opnieuw het gevoel van veel Limburgers dat onze provincie er, ten opzichte van de rest van het land, maar een beetje bij bungelt.

Herman Post, Elsloo

Sesamstraat: de app

Bij alle rumoer over Sesamstraat wordt over het hoofd gezien dat de NPO flink geïnvesteerd heeft in het laten ontwerpen een app die ik bijzonder waardevol vind geworden.

Aan grootouders van jonge kleinkinderen zal ik volgend seizoen zeggen: 'loop even weg bij omroep Max om op je iPad of andere tablet die app met je kleinkind door te nemen'. In onze proefcrèche uit het begin van de jaren '70 (daarvan was vorige week nog iets te zien in Brandpunt) heb ik met Peter Levelt, die later lid werd van de redactie van Sesamstraat, geëxperimenteerd met wat nu als een primitieve voorloper van deze app gezien kan worden.

Er waren toen nog geen internet, tablets, apps en smartphones en daarom knutselden we zelf wat primitieve 'audiovisuele verhaaltjes' voor de proefcrèche-kinderen in elkaar, met behulp van twee bandrecorders en een diaprojector. O, wat waren wij toen blij geweest met zoiets moois als de Sesamstraat-app van nu! Ik ben zelfs van mening dat deze app nóg beter dan het televisieprogramma zou kunnen slagen in het effectueren van de doelstellingen van het Amerikaanse Sesamestreet die mij er indertijd toe brachten eerst de VARA en daarna de NOS te adviseren dat programma naar Nederland te halen.

Dolph Kohnstamm, Den Haag

Hulde voor minister Schultz

De vaststelling van de maximumsnelheid moet worden gekoppeld aan de omstandigheden. Die zijn afhankelijk van de situatie ter plaatse. Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de bestuurder om op grond van de omstandigheden te bepalen hoe ver hij of zij het gaspedaal indrukt.

De uitstoot van schadelijke gassen en roetdeeltjes, die volgens milieuactivisten wordt verhoogd door een verruiming van de maximum snelheid van 120 naar 130, speelt nauwelijks een rol, zeker niet voor zover het de nieuwste generatie benzinemotoren betreft. Ook de toename van de geluidsoverlast is minimaal en voor het gemiddelde gehoororgaan nauwelijks waarneembaar.

Het voornemen van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz Van Haegen, om op een aantal trajecten de maximum snelheid te verruimen is terecht. Dat geldt sowieso voor de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Na de verbreding zijn beide weghelften breed genoeg om er een Airbus op te laten landen.

Gosling Wiersma, Amsterdam

Fluiten bij wanprestatie PSV

Na afloop van de wedstrijd PSV - FC Utrecht ben ik zeer ontevreden naar huis gegaan. Nu ben ik zelf niet van het fluiten, maar begrip voor de fans kan ik wel opbrengen. En de ergernis gaat voor mij verder dan Maher en Narsingh, ook bijvoorbeeld Luuk de Jong speelde een drol van een wedstrijd.

Als een loodgieter zijn werk niet goed doet, betalen we hem niet. Als een band of een toneelgezelschap een wanprestatie levert fluiten we deze uit. Voetballers moeten eens leren te zeggen 'Wij hebben het voor jullie verpest'. Dit fluiten was niet op basis van een foute bal, maar op basis van slecht spel, en van meer dan één wedstrijd.

Piet Huijbens

Onvruchtbaarheid

In 'De kinderwens is sterker dan alles' (Wetenschap, 9 november)(+) presenteert vruchtbaarheidsbioloog Sjoerd Repping van het AMC zijn onderzoek. Hij gaat de helft van deze echtparen met ivf behandelen en de helft niet.

Zinvoller is contact op te nemen met de Katholieke Universiteit Leuven, waar Nederlandse echtparen met onverklaarbare onvruchtbaarheid al jarenlang succesvol worden behandeld of waar de onvruchtbaarheid verklaarbaar wordt.

Het scala aan niet heel kostbare vooronderzoeken is veel groter, waaronder genetisch onderzoek. Echtparen met bijvoorbeeld een genetische mismatch hoef je dan niet zinloos ivf te laten ondergaan.

Juul Schouten, Westland

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden