'Oeraap' was klein als een muis

Zo'n 55 miljoen jaar geleden, niet lang na de tijd van de dinosauriërs, hupte er in China een opmerkelijk wezen van boom tot boom: een aapje ter grootte van een flinke muis. Paleontologen ontdekten een van de diertjes, opmerkelijk goed bewaard.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MAARTEN KEULEMANS

AMSTERDAM - Het dier, door de onderzoekers Archicebus achilles gedoopt ofwel 'oude langstaartaap van Achilles', at waarschijnlijk insecten, was nog geen tien centimeter groot en leefde overdag - te zien aan zijn oogkassen. De oeraap is meteen een van de oudste apenfossielen ooit. Van het dier zijn afdrukken van kop, voorpoot en het achterlijf bewaard. Bijzonder, want in de regel resteert van apen van zo lang geleden niet meer dan een los tandje, kaak of botje.

De opkomst van de aap vormt een wonderlijk verhaal. Nadat de wereld 55 miljoen jaar geleden plotseling sterk opwarmde - vermoedelijk doordat er veel van het broeikasgas methaan vrijkwam uit zee - doken er in Eurazië en Noord-Amerika overal aapjes op. Dat moet haast wel betekenen dat de dieren zich daarvoor in meer zuidelijke streken hadden ontwikkeld, denken experts. Het Achilles-aapje, zo genoemd vanwege zijn goed bewaard gebleven achterpoten, bevestigt dit en duidt erop dat apen en halfapen 55 miljoen geleden al bestonden.

Vier jaar geleden sloegen wetenschappers elkaar nog verbaal de hersenen in rond een 47 miljoen jaar oud apenfossiel uit Duitsland, dat de link van de mens met het dierenrijk zou vormen. De ontdekkers lieten de wetenschappelijke beschrijving van het fossiel vergezeld gaan van een boek, tentoonstelling en documentaire. Critici zagen in 'Ida', zoals men het fossiel liefkozend noemde, gewoon een van de vele lemurtjes die in die dagen de Europese bossen bevolkten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden