Oer-Rijn had riviermonding bij Castricum

De oer-Rijn had drieduizend jaar geleden vermoedelijk bij Castricum zijn noordelijkste monding. Dat is aan het licht gekomen bij graafwerkzaamheden in de duinen....

PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland beëindigt in het gebied de winning van drinkwater om de grondwaterstand te herstellen. Bij het uitgraven van een waterverdeelstation zijn op zeven meter diepte lagen met schelpen en zand ontdekt die op een voormalig zeemilieu wijzen in het verlengde van oude geulen. Gevonden aardewerk, versieringen en verbrande botten vormen het bewijs van menselijke aanwezigheid.

Het was al langer bekend dat de Rijn duizenden jaren geleden een noordelijke uitloper had, noordelijker dan de monding van de Oude Rijn in Katwijk. De huidige Vecht en het IJ waren onderdelen van de noordelijkste stroming. Tot dusver was niet bekend waar dit zoete water de Noordzee instroomde.

Na het ontstaan van de Zuiderzee verloor de monding bij Castricum geleidelijk haar functie. Nader onderzoek moet uitwijzen wanneer dit is gebeurd. Het is mogelijk dat de monding in de Romeinse tijd nog functioneerde. Ook moet het onderzoek de diverse periodes van bewoning in kaart brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.