Oeleboele

Daar werd musicalzangeres Mariska van Kolck (wie kent haar niet?) vol in de bek gespuugd. Welkom bij de Kamara's, waarmee SBS 6 de zaterdagavond hoopt op te leuken. BN'ers bij een Afrikaanse stam van primitieve wilderlingen die er hun eigen rituelen op nahouden.


Die stamleden waren Nederlandse acteurs, de BN'ers wisten van niets, zo was de frappe van deze realityshow. De voorkennis van de kijker doet het werk.


BN'ers? Alleen voor wie de namen Semmy Schilt, 'Ganice' en Sylvia Geersen dagelijkse kost zijn. Gelukkig hebben we nog oud-scheidsrechter Dick Jol (steeds vaker in tv-spelletjes) en Christina Curry (dochter). De laatste zei vooraf: 'Ik zie op tegen in de bosjes poepen. Ik heb nog nooit buiten gekakt.' Moeder Patricia Paay: 'Het zijn beproevingen. Ik denk dat je er heel sterk van wordt.'


De opzet is helemaal SBS-reality: veel voice overs, eindeloze introductie van de BN'ers en acteurs, en tergend veel vooruit- en terugblikken.


Hoe 'echt' is dit? Een sleutelzin leek te schuilen in de voice over: 'Echt, niets is wat het lijkt.' Dat zou wel eens echter waar kunnen zijn dan het lijkt.


De geregisseerde voorpubliciteit (donderdag vrijwel identieke opwarmertjes in DWDD en RTL Late Night), dat is de industrie.


Maar hoe geloofwaardig is het dat een producent op goed geluk een stel BN 'ers zich laat vol vol spugen door wat verklede acteurs in de rimboe, zonder dat iemand onraad ruikt? Eén acteur die zijn lachen niet kan houden of per ongeluk een krachtterm van eigen bodem laat vallen, en het hele zaakje stort in elkaar. Het is moeilijk voor te stellen dat een producent als Eyeworks (met Groeten uit de rimboe en Groeten terug uit de rimboe grossier in het genre Kuifje in Afrika) klakkeloos investeert in een verre reis zonder enige garantie op succes.


Ook verdacht: de BN'ers spreken Nederlands tegen hun 'stamleden'. Wordt de kijker geacht te denken dat een tolk aanwezig is? Nergens te zien of te horen.


Net zo vervreemdend is het om het verzonnen brabbeltaaltje van de stamleden ondertiteld te zien worden met teksten als: 'Wat een idiote hoed heb jij op', of, over Dave Roelvink: 'Zou hij met z'n vader in een gele zwembroek hebben rondgelopen?'


Hoe lang is dit leuk? Een kwartier. Voor langer ontbreekt het De Kamara's aan spanning of verrassing.


Een andere vraag is: hoe hiernaar te kijken, onder het verse juk van de Zwarte Pietendiscussie? De VN-commissie heeft zich nog niet gemeld, maar ook dit volkse feestje valt verschillend te beoordelen.


Welkom bij de Kamara's speelt schaamteloos met alle cliché's van de Afrikaanse inboorling in westerse ogen. Oerwoudnegers in hun blote kont, levend in takkenhutjes, de hele dag tegen een boom geleund. Een opmerking van Sylvia Geesen was op z'n minst rolbevestigend. Een stamlid rook aan haar tas, en leek die te vinden stinken. Geers: 'Stinken? Echt niet! Ja, omdat jij hem om hebt gehad!'


Evengoed valt de serie te zien als de vervolmaakte emancipatie, nu zowel Afrikaanse als Nederlandse zwarten vol overtuiging meewerkten aan hun eigen rolpatroon - en het onderuit schoffelden. Actrice Rachella Kingswijk zei vorige week in RTL Late Night dat ze in Nederland toch al steeds gevraagd werd voor 'oeleboele-rollen'. Nu zei ze: 'Toen ik hoorde dat het een grap was, begon ik keihard te lachen. Omdat het natuurlijk hysterisch is.'


Collega Rogier Komproe: 'Dit is gewoon een negerproductie om witte mensen in de maling te nemen. Hoe lekker is dat?'


Ja, hoe lekker is dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden