Oekraïners vinden vaker de weg naar West-Europa

Steeds meer Oekraïners vragen asiel aan in West-Europa, uit angst voor wraakacties of geweld in hun verdeelde land. Vooral België, Zweden en Duitsland kregen in de eerste vijf maanden van 2014 al meer Oekraïense asielvragen dan in heel 2013 of 2012. Dat blijkt uit cijfers van hun nationale immigratiediensten.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - De afgelopen maanden trokken tienduizenden Oekraïners weg uit de Krim en Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten de macht overnamen. Ze vluchtten vooral binnen Oekraïne zelf of naar de buurlanden Rusland en Polen. Maar ook in West-Europa nam het aantal Oekraïense asielaanvragen toe, al gaat het absoluut gezien om kleine aantallen: in Duitsland 270, in Zweden 250 en in België 238.

Dat is een opvallende stijging, zeker voor België. Normaal krijgt het land per maand gemiddeld vier of vijf asielaanvragen uit Oekraïne. Afgelopen maart waren dat er plots 66 en in april zelfs 95, waarmee Oekraïne voor het eerst in de top-drie van landen met de grootste vraag kwam te staan. Ongeveer de helft van die asielzoekers verbleef al langer in België en wil nu niet meer terugkeren.

In Nederland is er geen significante stijging waarneembaar. De afgelopen maanden hebben in totaal twintig tot dertig Oekraïners in Nederland om asiel gevraagd. Het is onduidelijk waardoor dit verschil veroorzaakt wordt. Duitsland en Zweden staan bekend om hun liberale asielbeleid, maar het huidige Belgische asielbeleid sluit sterk aan bij het Nederlandse.

Oekraïne is sinds eind vorig jaar het toneel van een machtsstrijd tussen pro-Europese en pro-Russische bevolkingsgroepen. Na de omverwerping van de Moskougezinde president Janoekovitsj annexeerde Rusland het schiereiland Krim en steunde het een gewapende opstand van pro-Russische milities in de oostelijke regio's. Sinds half april vielen daar al meer dan 420 doden.

Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn zeker honderdduizend Oekraïners naar Rusland gevlucht, en zijn er bovendien 54 duizend internally displaced persons (IDP's) - ontheemden in eigen land. Het gaat vooral om Tataren uit de Krim, pro-westerse activisten uit Oost-Oekraïne, maar ook om pro-Russische Oekraïners die het geweld en de onveiligheid ontvluchten.

Volgens UNHCR verkeren veel IDP's in grote financiële moeilijkheden. Ze durven zich niet registreren, uit angst voor vergeldingsacties, waardoor ze geen toegang hebben tot werk, sociale voorzieningen en hun bankrekeningen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden