Oekraïne zoekt alternatief voor duur Russisch gas

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek voert spoedoverleg met EU-landen over de leverantie van aardgas tegen aantrekkelijke prijzen. Hij heeft dat vrijdag gezegd nadat Rusland de gasprijs aanzienlijk had verhoogd.

KIEV/ATHENE - Sectoren als de chemische-en metaalindustrie worden daardoor zwaar getroffen. Volgens economen kan de prijsverhoging, gecombineerd met de instabiele politieke situatie , Oekraïne in een recessie storten.


Oekraïne is voor 40 procent van zijn energiebehoefte afhankelijk van gas. Het grootste deel daarvan komt uit Rusland. Moskou greep de afgelopen dagen naar het 'energiewapen', door tot twee keer toe de gasprijs te verhogen. De prijs liep op van een kleine 200 euro per duizend kubieke meter gas tot ruim 350 euro. De regering in Kiev vreest dat Moskou nog een stap verder zal gaan, door de gastoevoer stop te zetten.


Het is de vraag of Europese landen gehoor kunnen en willen geven aan de oproep van Jatsenjoek om in de gasbehoefte van Oekraïne te voorzien. Veel EU-lidstaten zijn in meer of mindere mate aangewezen op Russisch gas. Dat weerhoudt de EU vooralsnog ook van het treffen van economische sancties tegen Rusland, zo bleek vrijdag aan de vooravond van een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Athene. De Brit William Hague noemde het nog te vroeg. 'Maar we moeten wel een nieuwe ronde van sancties voorbereiden, want de situatie blijft ernstig.'


Na de bezetting van het Krim-schiereiland en de stationering van circa 40 duizend militairen langs de grens met Oekraïne, voerden de Russen vrijdag ook de politieke druk op. Moskou eiste garanties dat de rechten van etnische Russen in Oekraïne worden gewaarborgd in een vernieuwde grondwet. Het mag niet blijven bij 'cosmetische veranderingen,' aldus de Russische regering die het Westen nog eens maande zich niet te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van Oekraïne.


Uit onvrede over de houding van het Westen roept de Russische regering haar hoogste vertegenwoordiger bij de NAVO terug. De NAVO heeft dat volgens de Russen aan zichzelf te wijten. Deze week besloten de NAVO-landen de militaire samenwerking met Rusland op te schorten. Ook onderzoekt het Atlantische bondgenootschap mogelijkheden om lidstaten die grenzen aan Rusland beter te beschermen tegen mogelijke Russische agressie. Met name de Baltische staten hadden hun bondgenoten daarom gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden