Oekraïne zal leningen van IMF niet naar Moskou doorsluizen

Oekraïne zal de eerste leningen van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), de EU en de VS niet gebruiken om de schulden aan Rusland te voldoen. Dat heeft de Oekraïense minister van Financiën Oleksandr Shlapak gezegd tijdens de voorjaarsvergadering van IMF en Wereldbank.

WASHINGTON - Verwacht wordt dat Oekraïne begin mei de eerste tranche krijgt van een totaal leningenpakket van 27 tot 28 miljard dollar (21 miljard euro) waarvan 18 miljard afkomstig is van het IMF en de Wereldbank. Bij de eerste tranche zou het gaan om een bedrag van 500 miljoen dat nog voor de presidentsverkiezingen van 25 mei aan het land beschikbaar wordt gesteld.


Shlapak beloofde dat hiervan de helft wordt bestemd voor het versterken van de deviezenreserves van de centrale bank. De andere helft zal worden gebruikt om iets meer ruimte op te begroting te creëren. 'Het geld zal apart worden gehouden, hetgeen betekent dat we het niet zullen gebruiken om Rusland te betalen.'


Oekraïne zou inmiddels aan alle door het IMF gestelde voorwaarden voor het verkrijgen van de leningen voldoen. 'Daarover hoeven we niet verder te onderhandelen', aldus Shlapak. 'Het gaat nu alleen om het invullen van de specifieke details en de timing van de voorwaarden.' Onder de voorwaarden valt een stresstest voor de 35 banken in het land. Maar er zijn ook ingrijpende hervormingen en impopulaire bezuinigingen die de bevolking hard zullen treffen. Dat geldt met name voor het afschaffen van de subsidies op brandstof.


Tot nu toe was Oekraïne voor financiële steun afhankelijk van Rusland. In december gaven de Russen het land, dat toen nog onder leiding stond van de Rusland vriendelijk gezinde president Janoekovitsj, 3 miljard dollar van een toegezegd leningenpakket van in totaal 15 miljard dollar. De rest van de leningen zal Rusland echter niet meer verstrekken.


Oekraïne staat nu al voor 16,6 miljard dollar bij Rusland in het krijt. Daaronder valt ook nog een openstaande gasrekening bij de Russische staatsenergiemaatschappij Gazprom van 2,2 miljard dollar. In een brief aan de EU stelt de Russische president Vladimir Poetin 'dat Rusland niet als enige kan opdraaien voor de schulden van de Oekraïne door het leveren van gas en het kwijtschelden van schulden'.


'In feite financiert Rusland nu het tekort dat Oekraïne heeft in de handel met de EU', aldus Poetin.


De Russische minister van Financiën Anton Siluanov zei na overleg met de Amerikaanse collega Jack Lew in Washington dat Rusland zich zorgen maakt over de niet betaalde rekeningen van Oekraïne voor de levering van gas. Maar hij zei ook dat Rusland in IMF-verband wil samenwerken in een steunprogramma voor Kiev. 'Er zijn zorgen over de leveranties van gas voor de komende winter aan Oekraïne. Maar ik wil toezeggen dat Rusland ook het land wil helpen', aldus Siluanov tegenover journalisten.


Van teruggave van de Krim is geen sprake. Shlapak toonde zich daarom onverzoenlijk. 'Wij dringen aan op hardere economische sancties tegen Rusland, omdat het land niet marktconform opereert. Ik denk dat Rusland lacht om de huidige sancties van de VS en de EU.' Hij zei teleurgesteld te zijn over de verklaring van de ministers van de G7 die donderdag bijeenkwamen, en waarin geen nieuwe sancties werden aangekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden