Oekraïne, weer eens iets heel anders

Een van de vreemdste hotels waar ik ooit verbleef, was het Nemo in Charkov. De naam gaf veel prijs, maar daar stonden we niet bij stil toen we op 8 juni 2012, een dag voor de wedstrijd Nederland - Denemarken, incheckten bij twee onwaarschijnlijk knappe vrouwen, een blondine en een brunette.


Het bewijs voor de veelgehoorde stelling dat in Oekraïne de mooiste vrouwen ter wereld wonen, was snel gevonden. Mede daardoor sloegen we er geen acht op dat het in het hotel nogal eigenaardig rook. Het deed aan de zee denken, wat vreemd was, want Charkov ligt in het binnenland.


Collega Vissers en ik deelden een kamer, vanwege de kosten. De Oekraïners, ook niet gek, hadden tijdens het Europees kampioenschap de prijzen snel verzesvoudigd.


In de kamer liep Vissers meteen naar het raam. Hij trok het gordijn open, keek naar buiten en zei, met een achteloosheid die ernstig contrasteerde met de aard van zijn opmerking, dat hij dolfijnen zag, een stuk of vijf.


Ik ging naast hem staan en zag een paar meter verderop een groot bad waarin inderdaad flink wat dolfijnen zwommen. Rondom het water stonden tribunes.


Een hotel annex dolfinarium in Charkov, hoe surrealistisch wil je het hebben? We kwamen twee keer terug in het Nemo Hotel. Op de dag van de laatste wedstrijd van Nederland, tegen Portugal, woonden we een voorstelling bij. We klapten gezellig mee op de maat van de muziek en knikten goedkeurend als een dolfijn door een hoepel sprong.


Oekraïne.Weer eens wat anders.


Als Rusland een wedstrijd speelde, wemelde het op straat van mensen die zielsgelukkig met Russische vlaggen zwaaiden. Op het Vrijheidsplein, waar een vrij troosteloze 'fanzone' was ingericht - denk aan bierpompen en Nederlandse meezingers met een beat - stond een kolossaal standbeeld van Lenin. Het was er bloedheet en er paradeerden halfnaakte meisjes van een jaar of 14.


Wie de winkelstraten verliet, kwam in de jaren vijftig terecht, met bijbehorende armoede, grauwheid, wegen met grote gaten en schurftige honden. Er was geen latte macchiato te krijgen.


Waarom de Europese voetbalbond het EK aan Oekraïne (en Polen) had toegewezen, bleef raadselachtig. De kortstondige bezoeken aan Charkov volstonden om te concluderen dat het land er niets mee zou opschieten. Tot overmaat van ramp werd Oekraïne al in de eerste ronde uitgeschakeld.


Het was een klassiek geval. Alleen een kleine toplaag profiteerde van het toernooi, zoals de stadionbouwers en eigenaren van hotels als het Nemo, dat - je zag het meteen - volledig was gefinancierd uit de zwarte kas van een conglomeraat zakenlui van uiterst dubieus allooi.


Vrijdag stond een fotootje van een van die mannen in de krant, Sergiy Koertsjenko, in een overzicht van de clan van de verdreven Oekraïense president Janoekovitsj. Koertsjenko is 28 jaar en een van de rijkste mensen van het land.


De gaskoning wordt hij genoemd. Hij heeft 55 bedrijven en is eigenaar van FC Metalist Charkov. In het stadion van die club verloor Nederland drie keer.


Vorig jaar wilde Koertsjenko Diego Maradona aanstellen als trainer. Deze mensen denken nu eenmaal in het groot. In januari werd Frank Arnesen binnengehaald als technisch directeur. Samen zouden Koertsjenko en Arnesen de Champions League gaan bestormen, schreef Voetbal International vrijdag.


Het gaat niet door. Koertsjenko is op de vlucht geslagen.


Van dit soort dingen hadden wij allemaal geen weet, twee jaar geleden. We brachten drie bliksembezoekjes aan Charkov, maakten een wandeling in het Sjevtsjenkopark, ergerden ons aan Oranje en waren na drie wedstrijden weer thuis.


Waar we precies waren geweest was niet geheel duidelijk, maar dat dolfinarium was onvergetelijk en de mensen waren vriendelijk. Daar gaat het uiteindelijk om.


Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.


Reageren?


twaalfdeman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden