Oekraïne verbiedt alle Russische films, documentaires en televisieseries

Oekraïne heeft een verbod uitgevaardigd op alle Russische films, documentaires en televisieseries die na 1 januari 2014 zijn gemaakt. Ook mogen films die de Russische veiligheidsorganen of de strijdkrachten ophemelen, voortaan niet meer worden vertoond in Oekraïne.

Bert Lanting
De Oekraïense president Petro Porosjenko zette donderdag zijn handtekening onder de wet die Rusland beschermt tegen 'alle vormen van propaganda die door de bezetter worden gebruikt' Beeld epa
De Oekraïense president Petro Porosjenko zette donderdag zijn handtekening onder de wet die Rusland beschermt tegen 'alle vormen van propaganda die door de bezetter worden gebruikt'Beeld epa

Het verbod werd donderdag van kracht nadat de Oekraïense president Petro Porosjenko zijn handtekening onder de wet had gezet. Volgens het document is het verbod nodig om Oekraïne te beschermen tegen 'alle vormen van propaganda die door de bezetter worden gebruikt'.

Tussen Rusland en Oekraïne woedt een culturele oorlog sinds Rusland twee jaar geleden het Oekraïense schiereiland Krim annexeerde en pro-Russische rebellen met steun van Moskou een opstand begonnen in het oosten van Oekraïne. Eerder hadden de Oekraïense autoriteiten al een zwarte lijst opgesteld met de namen van Russische regisseurs, artiesten en andere kunstenaars die niet meer welkom zijn in Oekraïne.

Koren op de molen van Russische nationalisten

Als gevolg daarvan was al een hele reeks films verboden, waaronder 'Stalingrad', een film over de beroemde, in de Sovjet-Unie verboden Russische zanger Vysotski en de serie 'Meester en Margerita' naar de roman van de Russische schrijver Boelgakov.

De Oekraïense boycot is koren op de molen van Russische nationalisten die graag beweren dat er een naziregime aan de macht is in Kiev. De Russische televisiezender RT trok eerder al vergelijkingen tussen het verbieden van boeken door Oekraïne en de boekverbrandingen in nazi-Duitsland. Maar ook de Russische autoriteiten hebben boter op het hoofd. Eind vorig jaar deed een vijftiental zwaarbewapende commando's een inval in een bibliotheek voor Oekraïense literatuur in Moskou. Het team nam boeken met 'anti-Russische propaganda' in beslag. Ook boeken die 'historische feiten' verdraaien, moesten eraan geloven.

Bij een huiszoeking bij de directrice van de bibliotheek nam de politie boeken mee over de 'holodomor', de hongersnood die Stalin in de jaren dertig veroorzaakte. Die kostte aan miljoenen Oekraïners het leven, een onderwerp waarover de Russen liever zwijgen.

Artikel gaat verder onder de trailer

'Belachelijk'

Ironisch is dat Oekraïners nu door het verbod op nieuwe Russische films ook kritische werken moeten missen zoals 'Leviathan' van de Russische regisseur Andrej Zvjagintsev, een van de hardste films over het Rusland van Poetin. Volgens Filipp Iljenko, het hoofd van het Oekraïense comité voor de filmindustrie en pleitbezorger van de zwarte lijsten, is een verbod van 'Leviathan' niet nodig. Wel is het volgens hem normaal dat Kiev geen film toelaat die het bestaansrecht van Oekraïne in twijfel trekken of de annexatie van de Krim ontkennen.

De Oekraïense journaliste en filmkenner Aksinja Koerina noemt het verbod belachelijk. Volgens Koerina doet de 'staatscensuur' alleen maar afbreuk aan het aanzien van Oekraïne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden