Oekraïne stevent af op ‘oranje’ coalitie

De Oekraïense parlementsverkiezingen van zondag hebben een overwinning voor het democratische en westersgezinde kamp opgeleverd. Na een onderbreking van meer dan een jaar stevent Oe-kraïne opnieuw af op een ‘oranje’ coalitie....

Van onze correspondent Jan Hunin

Het Blok van Joelija Timosjenko, een van de leiders van de Oranje Revolutie van december 2004, zou volgens drie exitpolls aanspraak kunnen maken op bijna eenderde van de stemmen. Dat zou bijna tien procent meer zijn dan bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar en slechts enkele procentpunten minder dan de Partij van de Regio’s van premier Viktor Janoekovitsj.

Bondgenoten
Met de ongeveer 14 procent erbij van de Onze Oekraïne-partij van president Viktor Joesjenko zou het ‘oranje’ kamp daardoor over een parlementaire meerderheid beschikken. Twee potentiële bondgenoten van Janoekovitsj, onder wie de communisten, zouden slechts nipt de kiesdrempel van drie procent halen.

Vervroegde parlementsverkiezingen waren noodzakelijk geworden nadat president Joesjenko in april na een conflict met premier Janoekovitsj het parlement had ontbonden. In december 2004 dwarsboomde de Oranje Revolutie de poging van Janoekovitsj om via verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen aan de macht te komen.

Geruzie
Joesjenko en Timosjenko hebben reeds voor de verkiezingen een akkoord bereikt over de vorming van een regeringscoalitie. De post van premier zou daarbij voor de laatste zijn weggelegd. Na de Oranje Revolutie was Timosjenko al een keer premier, maar Joesjenko ontsloeg haar na geruzie in het democratische kamp.

De charismatische ex-zakenvrouw heeft beloofd af te rekenen met de oude garde die in Oekraïne voor de Oranje Revolutie aan de macht was. De overwinning van het ‘oranje’ kamp betekent dat Oekraïne de westers gezinde koers kan varen die in december 2004 werd ingezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden