Oekraïne rekent af met de mythe over Ruslands kracht

Ander commentaar

Ongeacht de uitkomst heeft de Oekraïense crisis nu al de mythe van Russische kracht verpulverd. De afgelopen tien jaar heeft Vladimir Poetin de wereld en zijn landgenoten ervan geprobeerd te overtuigen dat Rusland opnieuw opstaat als supermacht. Hij kwam weg met een oorlog in Georgië, creëerde een Euraziatische douane-unie, nam het Westen beet in Syrië, speelde met Edward Snowden en torpedeerde het Oekraiense associatieakkoord met de EU.

En de wereld begon hem te geloven. Forbes noemde Poetin de machtigste man van 2013, The Economist repte van 'Poetins triomf'. Maar nu hebben demonstranten op Maidan de ware machtspositie van Rusland onthuld. Poetins achilleshiel bleek de veronachtzaming van de mensen over wie hij wilde regeren. Zijn kracht ligt in zijn tactische vermogens en zijn meedogenloosheid. Het Westen heeft dat lang aangezien voor diepte en staatsmanschap. Maar zijn macht is afhankelijk van hoeveel tegenmacht het Westen wil toepassen. Met een economie, maatschappij en strijdkrachten in verval, kan Rusland weinig kracht uit zichzelf peuren.

Het halfbakken EU-nabuurschapbeleid bevatte genoeg ideeënkracht voor de Oekraïners om op te staan. Ze hebben het Westen het schaamrood op de kaken gebracht. Hoezeer Europeanen ook houden van het narcistische verhaal over hun eigen neergang, liberale democratie blijft een sterke magneet en een formidabel buitenlands-politiek instrument.

Jan Techau,

Directeur Carnegie Europe

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden