Oekraïne is niet zeker van ‘Oranje’

‘Ons Oekraïne’, de partij van president Viktor Joesjenko, wil een Oranje Coalitie vormen met de partij van ex-premier Julia Timosjenko en de Socialistische Partij....

Van onze correspondente Corine de Vries

Timosjenko deed de verklaring af als tijdverlies. Samen met de leider van de Socialistische Partij, Oleksander Moroz, riep ze Joesjenko op snel een memorandum te tekenen waarin de doelstellingen van de Oranje Coalitie uiteen worden gezet.

Timosjenko’s blok haalde bij de parlementsverkiezingen van 26 maart verreweg het beste resultaat van de oranje partijen: 22 procent van de stemmen. En zij staat erop dat zij haar oude baan als premier terugkrijgt. Moroz steunt haar, omdat hij meent dat de grootste partij de premier mag leveren.

Ons Oekraïne bleef net onder de 14 procent, de socialisten haalden 6,7 procent. De grote winnaar was de Partij van de Regio’s van de verliezer van de revolutie, Viktor Janoekovitsj, met 32 procent. Begin dit jaar is Oekraïne veranderd in een parlementaire democratie, waardoor de premier machtiger is dan de president.

Joesjenko toonde zich terughoudend over de snelle vorming van een nieuwe regering. Hij benadrukte gisteren dat voorzichtigheid geboden is. ‘We richten ons nu op een Oranje Coalitie. Maar we moeten niet vergeten dat zo’n coalitie al heeft bestaan. Zij is acht maanden geleden uiteengevallen en wij moeten hieruit lering trekken.’

Joesjenko en Timosjenko gaven gezamenlijk leiding aan de Oranje Revolutie die eind 2004 een einde maakte aan het regime van de autoritaire president Leonid Koetsjma en diens favoriete opvolger Janoekovitsj. Joesjenko benoemde Timosjenko als premier, maar al na vijf maanden gingen ze met ruzie uiteen omdat hun teams elkaar beschuldigden van wanbeleid en corruptie.

Veel analisten menen dat Joesjenko meer baat zou hebben bij een coalitie met Janoekovitsj. Zo’n brede coalitie zou de kloof dichten tussen het oranje westen en het Russisch-sprekende industriële oosten, waar Janoekovitsj populair is. Joesjenko’s probleem is echter dat zijn achterban die samenwerking niet zou accepteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden