nieuws

‘Oekraïne herovert controle over Charkov’, EU gaat wapens leveren aan Oekraïne: dit weten we nu

Rusland gaat door met zijn aanval op grote steden, waaronder Kiev. Het leger van Oekraïne biedt hevig verzet. In ons liveblog leest u de laatste updates. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van zaterdagnacht en zondag.

Redactie
De avondklok in Kiev is uitgebreid. Burgemeester Vitali Klitstsjko heeft besloten dat deze nu van zaterdag 17.00 tot maandag 08.00 uur geldt. Wie na dat tijdstip nog op straat is, wordt beschouwd als Russische saboteur. Beeld Getty Images
De avondklok in Kiev is uitgebreid. Burgemeester Vitali Klitstsjko heeft besloten dat deze nu van zaterdag 17.00 tot maandag 08.00 uur geldt. Wie na dat tijdstip nog op straat is, wordt beschouwd als Russische saboteur.Beeld Getty Images

• Volgens de Oekraïense president Zelenski gaan Oekraïense en Russische delegaties met elkaar onderhandelen aan de grens tussen Oekraïne en Belarus. Er zijn tussen Rusland en Oekraïne nog geen onderhandelingen geweest sinds het begin van de Russische invasie afgelopen donderdag.

• Meer dan 400 duizend Oekraïners zijn hun land ontvlucht vanwege de Russische invasie, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het aantal Oekraïense vluchtelingen in buurlanden stijgt snel: zaterdagochtend waren het er nog ongeveer 120 duizend.

Gevechten in Oekraïne

• De Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft zondag opnieuw zijn volk toegesproken. In zijn online toespraak benadrukte hij dat Russische troepen doelbewust burgerdoelen hadden beschoten: ‘Afgelopen nacht was zwaar, met opnieuw gevechten, opnieuw bombardementen op woonwijken, civiele infrastructuur. Vandaag is er niets meer wat de bezetter niet beschouwt als een legitiem doelwit.’ Hij vergeleek de toestand in de steden van het land met die in de Tweede Wereldoorlog.

• Oekraïne is erin geslaagd het Russische leger uit Charkov te verdrijven. Dat meldde de regionale gouverneur Olech Sinegoebov zondag via Telegram. De gevechten in de tweede stad van Oekraïne begonnen zondagochtend. Volgens de gouverneur hebben de Oekraïners de controle in de stad weer volledig terug.

• De Oekraïense minister Oleksii Reznikov van Defensie heeft in een bericht op Facebook zijn soldaten aangemoedigd. De Russen slaagden er niet in om Kiev in te nemen zoals gepland, stelt Reznikov. ‘In plaats daarvan zie ik een heldhaftig leger, een zegevierende bewaker, onverschrokken grenswachten, toegewijde redders, betrouwbare politieagenten, onvermoeibare medische engelen.’

• Volgens Oekraïne waren zaterdagavond al 3.500 Russische soldaten om het leven gekomen. Moskou meldde zondagmiddag dat het Russische leger in totaal 471 Oekraïense soldaten heeft gevangengenomen in Oekraïne. Deze aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

• Volgens de Verenigde Naties zijn sinds de Russische inval in Oekraïne al zeker 64 burgerslachtoffers gevallen. Het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) meldt zaterdag (lokale tijd) dat zo’n 200 burgers gewond zijn geraakt. ‘Maar de werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger’, waarschuwt OCHA.

Nederlandse reacties

• Volgens premier Mark Rutte heeft de Russische aanval op Oekraïne andere landen dichter bij elkaar gebracht. ‘De hele vrije en democratische wereld is meer dan ooit verenigd in de steun aan Oekraïne’, schrijft hij zondagmiddag op Twitter. Volgens Rutte staat Nederland ‘in voortdurend contact’ met zijn internationale bondgenoten, onder meer over ‘de dreigende, escalerende taal van Poetin’.

• De antitankwapens en luchtdoelraketten die Nederland aan Oekraïne heeft toegezegd, zijn onderweg. Het gaat om 50 raketwerpers met 400 bijbehorende antitankraketten, en 200 Stinger-luchtdoelraketten. Ook de al eerder beloofde 100 scherpschuttersgeweren, 30 duizend stuks bijbehorende munitie en twee duikvaartuigen zijn verzonden.

Internationale reacties

• De EU gaat voor het eerst in zijn geschiedenis de aankoop financieren van wapens en ander materieel door ‘een land dat aangevallen wordt’ (Oekraïne, red.). Dat heeft de voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zondag bekend gemaakt. Een andere ongekende stap is het weren van Russische media Russia Today en Spoetnik en media van hun dochterbedrijven in de EU. De Europese Unie sluit ook het gehele luchtruim voor alle Russische vliegtuigen, inclusief privé-vliegtuigen van Russische oligarchen.

• De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen komen zondag online bijeen voor een spoedvergadering over de Russische inval in Oekraïne.

• De EU gooit een aantal Russische banken uit het internationale betalingssysteem Swift. De Unie wil Rusland raken in zijn ‘oorlogskas’, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Zondagmiddag vergaderen de buitenlandministers van de Europese Unie opnieuw over sancties tegen Rusland

• De Duitse Bundeskanzler Olaf Scholz heeft in een speciale zitting van het parlement een reuzenzwaai gemaakt in het Duitse defensiebeleid. Het land, dat zich sinds de Tweede Wereldoorlog op militair gebied heel terughoudend heeft opgesteld, gaat met het oog op de oorlog in Oekraïne 100 miljard euro in het leger investeren, en zal voortaan elk jaar 2 procent van zijn BNP in Defensie investeren. Ook heeft Duitsland gebroken met het naoorlogse taboe op wapenleveranties aan conflictgebieden: het land levert 1.000 anti-tankwapens en 500 Stinger-luchtafweerraketten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden