Oekraïne gaat hele voorraad afstoten

AMSTERDAM Op de tweedaagse nucleaire veiligheidstop in Washington heeft Oekraïne de toezegging gedaan dat het binnen twee jaar zijn complete voorraad hoog verrijkt uranium zal afstoten....

Na de opsplitsing van de Sovjet-Unie, waarvan het deel uitmaakte, was Oekraïne korte tijd feitelijk de op twee na grootste kernmacht. Het land bezat begin jaren negentig vijfduizend kernwapens. Maar in 1996 waren al deze wapens overgeheveld naar Rusland.

De Oekraïense president Janoekovitsj zei dinsdag de voorraad hoog verrijkt uranium te willen ontmantelen om het risico te verkleinen dat enig nucleair materiaal in handen valt van terroristen. Voor het opwekken van kernenergie zal Oekraïne voortaan gebruik maken van laag verrijkt uranium.

De bekendmaking van Janoekovitsj, die maandag pal voor het begin van de nucleaire top een onderhoud had met de Amerikaanse president Barack Obama, werd door het Witte Huis met vreugde begroet. In een verklaring werd gesproken van ‘een historische stap’, die ‘de leidende rol van Oekraïne op het gebied van nucleaire veiligheid en non-proliferatie bevestigt’.

De Verenigde Staten zullen de regering in Kiev financiële bijstand verlenen bij het verschepen van het uranium. Het is nog niet duidelijk waar het heen gaat: Rusland of de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben in het verleden 250 miljoen dollar uitgetrokken voor het moderniseren en veiliger maken van de Oekraïense kerncentrales.

Rusland is al bezig een voorraad laag verrijkt uranium aan te leggen, waaruit eventueel kan worden geput voor noodleveranties aan landen die onvoldoende brandstof hebben voor het draaiende houden van hun kerncentrales.

Het hoofd van de Russische dienst voor kernenergie heeft hierover twee weken geleden een akkoord bereikt met het in Wenen gevestigde Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Alleen landen die de regels van het non-proliferatieverdrag strikt naleven, komen in aanmerking voor noodleveranties.

De ‘uraniumbank’ wordt gevestigd in de Zuid-Siberische stad Angarsk, niet ver van het Baikal Meer. Aanvragen voor leveranties lopen via het IAEA, dat er ook toezicht op houdt. Het initiatief heeft de volledige steun van de Amerikaanse regering, die hopen dat deze optie een aanmoediging is voor een land als Iran om het eigen nucleaire programma aan banden te leggen.

Waarnemers betwijfelen overigens of de Iraanse regering, die zegt geen enkele beperking te accepteren, zich hiermee nog op andere gedachten laat brengen. Het is de bedoeling dat in Angarsk een voorraad van in totaal 120 ton laag verrijkt uranium wordt aangelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.