Update

Oekraïne en Rusland beloven terugtrekking in Oost-Oekraïne

Bij de Oekraïne-gesprekken in Berlijn is in de nacht van woensdag op donderdag de eerste opzet voor een vredesakkoord gemaakt. Dat is de uitkomst van een vijf-uur durende vergadering woensdagavond tussen de staatshoofden van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne.

Angela Merkel: 'We verwachten zeker geen wonderen.' Beeld EPA
Angela Merkel: 'We verwachten zeker geen wonderen.'Beeld EPA

De landen besloten dat er een gewapende politiemissie moet komen in Donbass en een terugtrekking van de oorlogstroepen. Zo moet er ruimte komen voor nieuwe verkiezingen in Oost-Oekraïne. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel stelt dat de weg naar vrede in Oost-Oekraïne nog lang en lastig zal zijn. 'Ook vandaag is geen wonder verricht, het zal nog een heel karwei worden om vrede te bewerkstelligen.'

Samen met de president van Oekraïne Petro Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president François Hollande besprak ze een zogeheten 'road map' naar vrede. 'Het plan voor de vrede moet het vredesakkoord in Minsk als voorbeeld nemen', aldus Poetin. De partijen hebben afgesproken dat Oekraïense troepen en Russische separatisten zich terugtrekken in Donetsk en Loegansk. Dat zou niet alleen de weg vrij maken voor verkiezingen en maar ook voor humanitaire hulp in het separatistische gebied.

Het geweld in Oost-Oekraïne begon in 2014. Er zijn sindsdien al bijna 10.000 doden gevallen. De bedoeling is dat uiterlijk tegen het einde van november alle betrokken ministers het vredesplan hebben opgesteld. Alle details voor de bewapende politiemissie zullen besproken worden met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Afspraken niet uitgevoerd

Het was voor het eerst in meer dan een jaar dat de bondskanselier en de presidenten Poetin, Hollande en Poroshenko elkaar ontmoetten om over Oekraïne te praten. In februari vorig jaar werd na bemiddeling door Frankrijk en Duitsland in Minsk een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren tussen de regeringstroepen en de pro-Russische rebellen in het oosten van het land.

Grootschalig geweld is sindsdien uitgebleven, maar de meeste afspraken uit het Minsk-akkoord zijn nog niet uitgevoerd. Zo heeft de regering in Kiev nog altijd niet de controle over de grens met Rusland, die nu in handen is van de rebellen.

Vladimir Poetin. Beeld Getty Images
Vladimir Poetin.Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden