Update

Oekraïne begint met mobiliseren krijgsmacht

Oekraïne begint zondagochtend met het mobiliseren van de krijgsmacht. Het land vreest een oorlog met Rusland omdat president Vladimir Poetin van het Russische parlement toestemming heeft gekregen militair in te grijpen op het grondgebied van Oekraïne. Het conflict rond het schiereiland de Krim dreigt te escaleren.

Een pro-Russische militair bij een grenspost op de Krim. Beeld REUTERS
Een pro-Russische militair bij een grenspost op de Krim.Beeld REUTERS

De VS hebben zaterdagavond Rusland gedreigd met 'grotere politieke en economische isolatie' als het niet inbindt in de Oekraïne-crisis. Washington wil dat de Russische troepen op de Krim in hun bases terugtrekken. Ook moet het land zich onthouden van inmenging elder in Oekraïne.

President Barack Obama heeft dit gezegd in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Dat gesprek heeft ongeveer 90 minuten geduurd.

Op zijn beurt heeft Poetin in dat gesprek gezegd dat Rusland er alles aan zal doen om de Russische belangen op het Oekraïense schiereiland te beschermen. Poetin zou naar verluidt nog geen besluit hebben genomen of hij over gaat tot militaire actie.

Het Witte Huis beraadt zich nu op maatregelen tegen Rusland. De VS heeft gedreigd uit de voorbereidende vergaderingen voor de G8-top te stappen. Dat topoverleg staat gepland voor juni in het Russische Sotsji. Canada heeft zaterdagavond al actie ondernomen: het land roept zijn ambassadeur in Rusland terug 'voor overleg' en schort de G8-voorbereiding op.

'Uitgebreide maatregelen'
De Russische Raad van de Federatie (Eerste Kamer) bepaalde zaterdag dat Rusland 'uitgebreide maatregelen' mag nemen om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne te beschermen. President Poetin had om toestemming gevraagd tot militair ingrijpen. Als reactie hierop kopte de Oekraïense krant Pravda met het veelbetekende: 'Rusland verklaart Oekraïne de oorlog'.

Nu kan Poetin gewapende eenheden naar Oekraïens grondgebied sturen, om de 'politieke situatie' in het land te 'normaliseren'. In zijn verzoek sprak Poetin niet over de Krim, maar over 'het grondgebied van Oekraïne'. Dat betekent dat het leger wellicht ook in andere delen van het land wil ingrijpen.

'Leger gereed maken'
De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft bevolen dat het Oekraïense leger zijn troepen in gereedheid moet brengen om te vechten. Er is volgens hem geen enkele reden voor Rusland om zich zo agressief op te stellen jegens Oekraïne.

De premier van Oekraïne zegt dat de interventie van Rusland tot een oorlog kan leiden en dat dit een einde betekent aan de relatie met Moskou. Hij dringt er bij Rusland op aan om een politieke oplossing voor de crisis te vinden en zegt dat alle Russische troepen moeten terugkeren.

Oekraïne heeft ook de Europese Unie, de VS en de NAVO gevraagd alle mogelijkheden te bekijken om het land te beschermen. De minister van Buitenlandse Zaken vroeg de partijen om 'alle mogelijke mechanismen' te bekijken om de territoriale integriteit van het land te beschermen.

Volgens de interim-minister van Defensie in Kiev heeft Rusland recent 6000 militairen naar de marinebasis op de Krim gestuurd. Russen overmeesterden volgens de bewindsman onder meer de luchthaven van de hoofdstad van de Krim, Simferopol, een basis van de grenswacht in Sebastopol en een antiraketbasis van de Oekraïense strijdkrachten in Jevparoija in het westen van de Krim. De Oekraïense marine op de Krim is uitgeweken naar zee.

CNN toont beelden van tanks op schiereiland de Krim. Beeld CNN
CNN toont beelden van tanks op schiereiland de Krim.Beeld CNN
Mannen in legeruniform in Simferopol, bij het parlementsgebouw van de Krim. Beeld epa
Mannen in legeruniform in Simferopol, bij het parlementsgebouw van de Krim.Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden