NieuwsDe Krim

Oekraïense president Porosjenko kondigt staat van beleg af wegens conflict met Rusland

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft voor een maand de staat van beleg afgekondigd in verband met de toegenomen spanning met Rusland na het opbrengen van drie Oekraïense schepen op de Zwarte Zee. Bij de operatie werden twee Oekraïense patrouilleschepen beschoten. Ondanks oproepen van westerse landen om de bemanning vrij te laten houdt Rusland de 24 opvarenden nog steeds vast.

De Oekraïense president Poroshenko praat met de nationale veiligheids- en defensieraad in Kiev. Beeld AFP
De Oekraïense president Poroshenko praat met de nationale veiligheids- en defensieraad in Kiev.Beeld AFP

Porosjenko heeft maandagavond na een urenlang debat toestemming gekregen van het parlement. Drie vroegere presidenten, Leonid Kravtsjoek, Leonid Koetsjma en Viktor Joesjtsjenko, spraken zich uit tegen het uitroepen van de staat van beleg. Volgens hen brengt de maatregel de democratie in gevaar, omdat het mogelijk zal leiden tot uitstel van de verkiezingen. Die zien er volgens de opiniepeilingen niet gunstig uit voor Porosjenko.

President Porosjenko verzekerde echter dat de verkiezingen gewoon op tijd zullen doorgaan. De noodtoestand gaat ook korter duren dan hij aanvankelijk van plan was. Porosjenko beklemtoonde verder dat de burgerrechten volledig overeind zullen blijven onder de staat van beleg.

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland sprak in een telefoongesprek met Porosjenko haar bezorgdheid uit over de toestand. Ze drong aan op een dialoog tussen de twee partijen om te voorkomen dat de spanning nog hoger oploopt. De Britse premier Theresa May veroordeelde via een woordvoerder de ‘Russische daad van agressie’. ‘Dit is een nieuw bewijs van het destabiliserende optreden van Rusland in de regio’, aldus de woordvoerder van May. Ook de Europese Unie en de NAVO veroordeelden de ‘Russische agressie’.

Uitlokking

Zij drongen er bij Rusland op aan de bemanning van de opgebrachte schepen onmiddellijk vrij te laten. Maar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken legde de schuld voor het incident bij Oekraïne. Volgens het ministerie probeert Kiev met steun van de Verenigde Staten en de Europese Unie een conflict in het Zwarte Zeegebied uit te lokken.

Tientallen Oekraïense nationalisten bekogelden het Russische consulaat in de oostelijke stad Charkov met eieren en vuurwerk. Sommige betogers schreeuwden: ‘Dood aan de Russische bezetters’. Een boom op het terrein van het consulaat vloog in de brand. Ook bij de Russische ambassade in Kiev werd betoogd. Daar gooiden de betogers ook met vuurwerk naar het gebouw, totdat de politie ingreep.

Wat bezielde Moskou om drie Oekraïense schepen in beslag te nemen die vanuit de Zwarte Zee op weg waren naar de Zee van Azov?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden