Oekraïense leger nadert centrum van rampplek

Oekraïense troepen staan op het punt het gebied waar vlucht MH17 neerstortte te heroveren op de pro-Russische rebellen. Zondagmiddag waren ze genaderd tot op een tiental kilometers van het centrum van de rampplek. Terwijl het Nederlands-Australische repatriëringsteam terugkeerde naar zijn basis in het door Oekraïense troepen gecontroleerde gebied, reden legercolonnes in omgekeerde richting.

Jan Hunin
Onderzoekers op de rampplek van MH17 Beeld epa
Onderzoekers op de rampplek van MH17Beeld epa

De troepenbeweging maakt deel uit van een poging Donetsk af te sluiten van de rest van het pro-Russische Donbekken. Volgens het Oekraïense leger werden afgelopen weekend opnieuw twee voorsteden van het rebellenbolwerk ingenomen. Ook in de buurt van het vlak bij de Russische grens gelegen Loegansk wordt zwaar gevochten. Sinds het Oekraïense leger vorige maand in de aanval ging, is het door de rebellen gecontroleerde gebied met de helft verkleind.

Voorlopig hebben de Nederlandse en Australische experts van de oorlogsdreiging weinig gemerkt. Na hun eerste geslaagde werkdag vrijdag hebben ze tijdens het weekend vrijwel ongestoord op de rampplek kunnen werken. Alleen zaterdag werden ze even opgeschrikt door beschietingen van de Oekraïense artillerie.

Zondag kon voor het eerst op volle kracht gewerkt worden, met vijf teams van twintig experts. Er werden geen menselijke resten gevonden, wel persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Vandaag zullen ook Maleisische onderzoekers zich aansluiten. Ze zullen net als de Nederlanders en Australiërs hun intrek nemen in Soledar, een stadje in het door het Oekraïense leger gecontroleerde gebied. Het hoofd van de repatriëringsmissie, kolonel Kees Kuijs, omschreef er zondagavond de leef- en werkomstandigheden als redelijk.

Een zonnebloem tussen de brokstukken van MH17. Beeld epa
Een zonnebloem tussen de brokstukken van MH17.Beeld epa

Soledar ligt niet alleen dichter bij de rampplek dan Donetsk, waar het repatriëringsteam vorige week arriveerde, maar ook bij de weg naar Charkov, waar menselijke resten en persoonlijke bezittingen klaarliggen voor transport naar Nederland. Maandag vertrekt er opnieuw een vlucht met lijkkisten naar Eindhoven.

In hoeverre de forensische experts ook de volgende dagen normaal hun werk kunnen doen, zal afhangen van de militaire toestand. Zondag nam het Oekraïense leger stelling in de buurt van Polove, een dorpje op 12 kilometer van het epicentrum van de rampplek. Alleen een paar controleposten van de pro-Russische rebellen scheidden de troepen nog van Hrabove, waar de zwartgeblakerde romp van het toestel ligt. Of de werkzaamheden van het repatriëringsteam een offensief zullen afremmen, is twijfelachtig. Volgens inwoners van het nabijgelegen Nikisjine beginnen de vijandelijkheden pas wanneer de Nederlanders en Australiërs vertrokken zijn.

Door de opmars van het Oekraïense leger is het in elk geval gevaarlijk geworden om in de buurt van de rampplek te rijden. De bevelvoerder van de legerpost in Polove waarschuwde zondagmiddag dat zijn mannen mijnen op de weg hadden gelegd. 'U mag in geen geval verder.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden