Oekraïens parlement akkoord met politiemissie

Het parlement van Oekraïne heeft vandaag ingestemd met de komst van een Nederlands-Australische politiemissie naar de rampplek van vlucht MH17. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken kreeg hiervoor maandag al fiat van de Oekraïense president Petro Porosjenko. Nu het Oekraïense parlement ook instemt, is Nederland verzekerd van de mogelijkheid om de agenten en marechaussees in Oekraïene te bewapenen.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, op het vliegveld van Charkov. Beeld anp

Sinds afgelopen weekeinde zijn ruim zestig Nederlandse experts van politie en marechaussee in het oosten van Oekraïne om te trachten bij de rampplek van MH17 te komen. Doel van de missie is het terughalen van stoffelijk overschotten en bezittingen van de slachtoffers. Ook Australië en Maleisië stuurden tientallen mensen.

Het Oekraïens parlement stemde vandaag, onder zware beveiliging tegen demonstrerende rechtsextremisten buiten het parlementsgebouw, in met de missie en het eventueel bewapenen van de internationale experts. De politieke instemming beklinkt het verdrag dat minister Timmermans en zijn Australische collega Julie Bishop maandag met de Oekraïense president Porosjenko overeenkwamen.

Oekraïne was al akkoord met de aanwezigheid van ongewapende internationale politiemensen in het oosten van het land, maar het verdrag maakt ook het bewapenen van agenten en marechaussees mogelijk. Oekraïne is zelfs akkoord met de eventuele komst van gewapende militairen uit het buitenland. Dat scenario is echter zeer onwaarschijnlijk, zei Timmermans eerder. Het verdrag is een soort 'verzekering' voor een uiterst geval waarin het gebruik van wapens nodig wordt geacht.

Missie blijft onbewapend
De Nederlandse inzet blijft om de experts niet te bewapenen of enkel met een standaard handwapen uit te rusten. Nederland wil voorkomen dat het verstrikt raakt in de Oekraïense burgeroorlog. Het dragen van wapens zou provocerend kunnen werken. Volgens minister Hennis van Defensie zou een handwapen wel 'iets meer comfort en bewegingsruimte' kunnen bieden, niet als beveiliging tegen separatisten, maar tegen criminelen en bendeleden die zich in de buurt van het rampgebied begeven.

Omdat de Nederlandse experts en hun buitenlandse collega's ongewapend zijn, kunnen alleen zij alleen het rampgebied bereiken als de veiligheidssituatie dat toestaat. Vooralsnog lukte dat niet. Het rampgebied bevindt zich precies op de frontlinie tussen rebellengebied en het oprukkende Oekraïense leger, vlakbij het grote rebellenbolwerk Donetsk en op nog geen 100 kilometer van de Russische grens. De internationale waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) en de Nederlandse experts maakten afspraken met de separatisten en de Oekraïense autoriteiten, maar de voortdurende strijd maakt het werk in het gebied haast onmogelijk.

Wapenstilstand van 24 uur
Een verkenningsmissie van drie auto's van de OVSE stuitte ook vandaag weer op legerposten nabij de rampplek. In de auto's zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts. De Nederlandse experts zijn er vooralsnog niet in geslaagd het rampgebied te bereiken.

Het Oekraïens leger beloofde vandaag een eenzijdige wapenstilstand van 24 uur om de OVSE en de internationale onderzoekers toegang te verlenen tot de rampplek. 'We hebben besloten geen militaire operaties uit te voeren op deze dag van rust', zei legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkivski. Het leger blijft echter paraat om terug te slaan als de rebellen aanvallen.

Ook Rusland heeft hulp aangeboden in de vorm van experts. Zij willen bijdragen aan het onderzoek naar de rampplek. De Russen zouden vandaag nog naar het rampgebied afreizen. Rusland wordt door het Westen beschouwd als een van de betrokken partijen bij het Oekraïense conflict. Het is dan ook onduidelijk in hoeverre de Russen een bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek.

Vlucht 17 van Malaysia Airlines was op 17 juli onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het toestel boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Waarschijnlijk zagen pro-Russische separatisten het toestel aan voor een militair Oekraïens vliegtuig en vuurden met een Russisch wapensysteem een raket op het toestel af. Alle 298 inzittenden, onder wie 195 Nederlanders, kwamen om het leven. Sindsdien hebben Nederland en Australië, de landen die de meeste slachtoffers betreuren, het tot prioriteit gemaakt om de lichamen terug te krijgen. Alle strijdende partijen hebben medewerking toegezegd, maar de strijd gaat onverminderd voort.

OVSE-waarnemers moeten een poging om de rampplek te bereiken staken. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden