Oekraïens medeleven in Charkow

Na een korte ceremonie zijn 40 lichamen van slachtoffers van MH17 uit Charkow weggevlogen. Ongewis blijft hoe lang de operatie zal duren.

VAN ONZE CORRESPONDENT

CHARKOV - Op de startbaan staat de Hercules van de Nederlandse luchtmacht klaar om met de eerste lichamen van rampvlucht MH17 naar Nederland te vertrekken, wanneer bij het prachtig gerestaureerde luchthavengebouw - met hamer en sikkel op het dak - een groepje Oekraïners komt aangelopen. 'We leven met jullie mee', staat er op de gedrukte bladen die ze voor zich uitdragen.

Er zijn meer inwoners van Charkov naar de luchthaven gekomen. Kledingontwerpster Loedmila Chorosjaglova staat op haar benen te trillen, wanneer voor haar neus het transporttoestel met de lichamen van de slachtoffers in beweging komt. 'Ik bid voor de families van de nabestaanden', zegt ze, 'voor hun land en voor mijn land'. Ze spreekt Russisch, zoals vrijwel iedereen in het Oost-Oekraïense Charkov.

Wat verderop houdt een andere jonge vrouw, Alexandra Chartsjenko, toevallig ook een ontwerpster, een bordje omhoog: 'Berecht Poetin in Haag.' Ze legt uit waarom: 'Deze persoon veroorzaakt problemen in de hele wereld. Hoe meer hij liegt, hoe meer de mensen hem geloven.'

Het is haar manier om haar solidariteit met de slachtoffers te betuigen.

Even voordien heeft in een verder ingetogen plechtigheid de Oekraïense vicepremier Volodimir Grojsman nog eens zwaar uitgehaald naar de 'terroristen die voor de ramp verantwoordelijk zijn'.

Nadat ook vertegenwoordigers van de Nederlandse en Australische regering hun leedwezen hebben betuigd worden de laatste vier kisten door troepen van de Oekraïense luchtmacht naar de klaarstaande Hercules gedragen. De andere zijn al in het ruim vastgesjord.

Niets of niemand kan de plechtigheid verstoren op het vliegveld. De vlucht vanuit Moskou is afgelast en die vanuit het Georgische Batoem is uitgesteld. Nadat de plechtigheid is afgelopen, komt een Australisch legertoestel nog meer lichamen ophalen. Het zal de Hercules onderweg inhalen, zodat ze samen in Eindhoven kunnen landen. Het Nederlandse toestel had de veertig kisten niet alleen aangekund: daarvoor nemen ze te veel plaats in beslag en zijn ze door hun loden binnenkist te zwaar, aldus regeringsvertegenwoordiger Hans Docter.

Andere vluchten zijn er voor woensdag niet gepland. Wanneer alle lichamen in Nederland zullen zijn, is voorlopig onduidelijk. 'We hopen binnen enkele dagen klaar te zijn, maar het blijft lastig voorspellen', zegt woordvoerster Esther Naber van de Nederlandse politie.

Eerdere berichten dat er in Charkov al aan een voorlopige identificatie van de slachtoffers zou worden gedaan, doet ze af als 'klinklare onzin'. Op de basis van het crisisteam in de Malisjev-tankfabriek worden de bodybags alleen ingepakt, niet uitgepakt, beklemtoont ze, en dat neemt meer tijd dan in beslag dan gedacht.

Woensdagnamiddag waren de forensische experts pas aan de derde van de vijf wagons toe. 'Zo gaat het altijd', bevestigt een op de luchthaven aanwezige Zwitserse forensisch expert, 'en in een land als dit nog een beetje meer'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden