Oejgoeren vragen asiel in Albanië

China heeft Albanië maandag gevraagd vijf Chinese moslims uit te leveren die in Tirana asiel hebben aangevraagd na een gevangenschap van drieënhalf jaar in Guantánamo Bay op Cuba....

Reuters en AP

De Chinese ambassadeur in Albanië stelde in een verklaring dat de vijf ‘geenszins vluchtelingen zijn’, maar behoren tot ‘de terroristische organisatie Oost-Turkestan’. Zij zouden aanhangers zijn van de Taliban in Afghanistan.

De vijf moslims werden inderdaad in Afghanistan door Amerikaanse troepen gearresteerd kort na de aanslagen in de VS van september 2001. Zij zaten al die tijd vast op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay. Inmiddels zijn de Amerikanen tot de overtuiging gekomen dat de mannen geen terroristische bedreiging vormen. Zij kregen echter geen toegang tot de Verenigde Staten, en de Amerikaanse regering had grote moeite een gastland voor hen te vinden.

Uiteindelijk stemde Albanië in met hun komst. Sinds vrijdag zitten de vijf in een vluchtelingencentrum bij Tirana. Hun asielaanvraag is in behandeling. De autoriteiten zullen ‘hun vroegere activiteiten serieus onderzoeken’, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De moslims zijn allen Oejgoeren, een etnisch-Turkse bevolkingsgroep in de oostelijke Chinese provincie Xinjiang. Veel Oejgoeren willen grotere autonomie of zelfs onafhankelijkheid van China. China bestrijdt het Oejgoerse streven naar autonomie met harde hand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden