Oeganda

Je gaat niet zo maar voor je lol naar Oeganda

Daniël Samkalden

Alles was van Tsjechov, behalve de proloog. De proloog was geschreven en gespeeld door John Adler. Een monoloog uitgesproken door het personage van een wetenschapper die tijdens een conferentie op het punt staat te onthullen dat een belangrijke ontdekking van hem is en niet van de man die ervandoor ging met zijn carriere en zijn vrouw. John Adler is zo zenuwachtig dat het hem niet lukt zijn smoking aan te trekken, terwijl dat zijn handeling is in deze scene.

Doek
Er is provisorisch een doek opgehangen als coulisse, hij staat op een verhoginkje en kijkt de kale aula in waarvan de mensen vergaten het licht uit te doen. Zijn handen trillen. Ze schudden steeds heftiger heen en weer langs de open knoopjes. Wij kijken ernaar met een bord dahlsoep en een fles bier. Het is immers een theatre/dinner-show. De wetenschapper is uiteindelijk helaas te laat voor zijn opkomst, John Adler gaat af, wij halen opgelucht adem en scheppen langs het lopend buffet rijst met Indiase curry op.

Het amateur-gezelschap stelt volgens de folders, die op de ronde, met papieren kleden gedekte tafels liggen, zich ten doel theater met en voor Oegandezen te stimuleren. Later inderdaad zijn er bijrolletjes weggelegd voor twee zwarte meisjes die nog minder energie genereren dan de mensen die ernaar zitten te kijken, maar het overgrote deel wordt in hoog Engels door zenuwachtige Britse expats opgevoerd; 't doet meer denken aan Shakespeare dan aan Tsjechov.

Blanke mensen

Het is mijn eerste avond in Kampala en om mij heen zitten blanke mensen. Je gaat niet zomaar voor je lol naar Oeganda, het zijn de mensen van de hulporganisaties, mensen die lesgeven op de internationale scholen waar de kinderen van de mensen van de hulporganisaties naartoe gaan, mensen die winkels hebben waar de mensen van de hulporganisaties en de mensen die lesgeven hun vertrouwde spullen kopen: ontwikkelingshulp is hier een mega-branche (nog los van de donorgelden die de corrupte overheid ontvangt – 40 procent van de rijksinkomsten).

Oeganda is 's werelds 'donordarling'. Landcruisers uit het wereldwijde aanbod aan goede doelen rijden hier elkaar van de weg. Oxfam Novib, Artsen Zonder Grenzen, War Child, Unicef, Uhncr, World Vision, Plan A, het Rode Kruis, Hivos, vroeg of laat rijdt er een 4WheelDrive van langs.

What do you say to wish an actor good luck?: a) break a nose b) break a leg c) break an arm? Ik win twee gratis kaartjes voor de volgende show. Ik krijg ze uitgereikt door John Adler die uit het licht voor het podium staat. We lachen erom, het is tenslotte voor een goede zaak.
Ik moet het hele land nog ontdekken, maar vraag me af of het niet veel praktischer was geweest als de Engelsen deze kolonie gewoon hadden behouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden