Oeganda levert LRA-kopstuk aan Strafhof uit

Oeganda zal commandant Dominic Ongwen van het Verzetsleger van de Heer (LRA) overdragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft een woordvoerder van het Oegandese leger vandaag meegedeeld.

bewerkt door: redactie
De leider van de Lord's Resistance Army, Joseph Kony, in 2006. Beeld ap
De leider van de Lord's Resistance Army, Joseph Kony, in 2006.Beeld ap

Amerikaanse en Afrikaanse militairen pakten Ongwen vorige week in de Centraal-Afrikaanse Republiek op. De Verenigde Staten leverden hem over aan het Oegandese leger. Volgens de woordvoerder zal het Strafhof aan zowel Ongwen als zijn slachtoffers recht doen. De Centraal-Afrikaanse Republiek zal hem naar Den Haag brengen. Wanneer Ongwen voet op Nederlandse bodem zet, meldde de woordvoerder niet.

Aanklagers van het hof beschuldigen Ongwen van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan slavernij, verminking, moord, plundering en het opzettelijk aanvallen van burgers. Het LRA zaait al vele jaren dood en verderf in het noorden van Uganda, het zuiden van Sudan en het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Joseph Kony, die het LRA in 1987 oprichtte, is ook door het Strafhof aangeklaagd.

De wrede strijd van het verzetsleger heeft tienduizenden mensen het leven gekost. Bijna 2 miljoen mensen sloegen voor het geweld op de vlucht. Volgens VN-schattingen uit 2008 heeft het ongeveer 25.000 kinderen ontvoerd om hen in te zetten als seksslaaf, kindsoldaat en dwangarbeider. Ongwen was een van hen. Het LRA ontvoerde hem, toen hij tien jaar was. Hij klom snel op in de rangen van het leger.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden