Oeganda is de enige niet - in deze 77 landen is homoseksualiteit strafbaar

Oeganda kreeg deze week de toorn van de westerse wereld te verduren nadat president Yoweri Museveni een wet had getekend die homoseksualiteit tot een misdaad maakte. Nederland schortte meteen 7 miljoen euro aan hulpgeld op en ontbood de Oegandese ambassadeur. Museveni zal zich er weinig van aantrekken, hij is in één klap immens populair in eigen land en bevindt zich internationaal in goed gezelschap. In 76 andere landen is homoseksualiteit ook een misdrijf. Een overzicht.

Homorechtenorganisatie ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) houdt nauwgezet bij wat de status is van homorechten wereldwijd. Uit de statistieken van ILGA blijkt dat de acceptatie van homoseksualiteit in delen van de wereld aan een opmars bezig is, tegelijkertijd moet ruim een derde van de wereld nog steeds niets hebben van homo's en lesbiennes en neemt homofobie daar juist toe.

Grofweg hebben homoseksuelen te vrezen voor vervolging in grote delen van Afrika, het Midden-Oosten, de Caraïben en de eilanden in Oceanië ten noordoosten van Australië. Oeganda is bepaald geen uitzondering in Afrika, sterker nog, voorheen was Oeganda de uitzondering. Meer dan de helft van de 54 Afrikaanse landen verbiedt relaties en seks tussen mensen van hetzelfde geslacht.

In veruit de meeste homofobe landen staan gevangenisstraffen op homoseksualiteit. De doodstraf blijft een uitzondering, alleen in een handvol islamitische landen en regio's geldt deze zwaarste straf: Mauritanië, Soedan, delen van Somalië en Nigeria, Iran, Jemen en Saoedi-Arabië.

In Oeganda staat een gevangenisstraf van veertien jaar tot levenslang op het 'herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten'. Vergelijkbare straffen gelden ook in de meeste andere Afrikaanse landen, uiteenlopend van enkele jaren celstraf tot levenslang. Ilga plaatst een uitroepteken bij Rusland. Homoseksualiteit is in dit land niet strafbaar, maar het propageren ervan wel. De wet die president Poetin vorig jaar ondertekende wordt veelal beschouwd als homofoob.

Afrika
1. Algerije
2. Angola
3. Botswana
4. Burundi
5. Kameroen
6. Komoren
7. Egypte
8. Eritrea
9. Ethiopië
10. Gambia
11. Ghana
12. Guinea
13. Kenia
14. Liberia
15. Libië
16. Malawi
17. Mauritanië
18. Mauritius
19. Marokko
20. Mozambique
21. Namibië
22. Nigeria
23. São Tomé en Principe
24. Senegal
25. De Seychellen
26. Sierra Leone
27. Somalië
28. Zuid-Soedan
29. Soedan
30. Swaziland
31. Tanzania
32. Togo
33. Tunesië
34. Oeganda
35. Zambia
36. Zimbabwe

In de meeste Afrikaanse landen lopen homoseksuelen het risico op een gevangenisstraf. In Mauritanië en Soedan kan seks met iemand van hetzelfde geslacht zelfs leiden tot de doodstraf. Ook in het noorden van Nigeria en het zuiden van Somalië lopen homo's dit risico.

Midden-Oosten
37. Afghanistan
38. Iran
39. Jemen
40. Koeweit
41. Libanon
42. Oezbekistan
43. Oman
44. Pakistan
45. Qatar
46. Saoedi-Arabië
47. Syrië
48. Turkmenistan
49. Verenigde Arabische Emiraten

Ook in Gaza (bezet Palestijns gebied onder bestuur van Hammas) en op Turks Cyprus is homoseksualiteit strafbaar. Irak kent geen officiële anti-homowet, maar volgens ILGA voeren fundamentalistische groepen op basis van de Sharia straffen uit tegen homo's. In Iran, Saoedi-Arabië en Jemen kunnen homo's de doodstraf krijgen.

Azië
50. Bangladesh
51. Bhutan
52. Birma
53. Brunei
54. India
55. Maleisië
56. Maldiven
57. Singapore
58. Sri Lanka

Ook in Zuid-Sumatra en de Indonesische provincie Atjeh is homoseksualiteit strafbaar.

Oceanië
59. Kiribati
60. Nauru
61. Palau
62. Papua-Nieuw-Guinea
63. Samoa
64. de Solomoneilanden
65. Tonga
66. Tuvalu

Ook op de Cookeilanden (een autonome eilandengroep onder Nieuw-Zeeland) is homoseksualiteit strafbaar.

De Caraïben
67. Antigua en Barbuda,
68. Barbados
69. Belize
70. Dominica
71. Grenada
72. Guyana
73. Jamaica
74. Saint Kitts en Nevis
75. Saint Lucia
76. Saint Vincent en de Grenadines
77. Trinidad en Tobago

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden