Oefening baart bij violisten kunst

Is goed viool kunnen spelen een kwestie van aangeboren talent of een zaak van noeste ijver en veel oefening? Hersenonderzoek bij zes vioolspelers, twee cellisten en een guitarist, uitgevoerd door psychologen van de universiteit van Konstanz in samenwerking met onderzoekers van het biomagnetisch centrum van de universiteit van Münster, wijst...

Aan de hand van magnetische beeldvorming van de hersenactiviteit (MRI) van de musici stelden ze vast dat, met uitzondering van de duim, de vingers van de linkerhand waarmee violisten de snaren beroeren een groter gebied in de rechterhersenhelft activeren dan het geval is bij personen die geen viool spelen. Die activiteit is bovendien intenser.

Een vergelijking met de 'representatie' van de vingers van de rechterhand in de linkerhersenhelft leverde geen verschillen van betekenis op tussen de vioolspelers en personen die geen muziekinstrument bespeelden.

Volgens de onderzoekers zou dit kunnen betekenen dat personen met een aangeboren goede representatie van de vingers van de linkerhand in de hersenschors voorbestemd zijn om betere vioolspelers te worden en dat ze, eenmaal met spelen begonnen, waarschijnlijk vaker zullen doorzetten.

Maar de andere verklaring, dat de grotere 'aanwezigheid' van de linker vingers in de hersenschors het gevolg is van veel oefenen, achten ze waarschijnlijker. De aangetroffen verschillen in de hersens hingen namelijk ten nauwste samen met de leeftijd waarop de vioolspelers met hun studie waren begonnen - hoe jonger, des te groter de activiteit in het betreffende hersengebied. Het onderzoek toont opnieuw aan dat de hersenen in staat blijken zich, letterlijk, aan te passen aan de activiteiten die ervan verwacht worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden