Odfjell

XANDER VAN UFFELEN

De overheid moet een structurele oplossing zoeken voor het spanningsveld tussen economie en veiligheid.

Bij het tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Haven ontsnapte een jaar geleden een gaswolk van butaan. De omliggende plaatsen zoals Vlaardingen, Spijkenisse en Maassluis bleven in het ongewisse. Een klokkenluider was nodig om het incident in de openbaarheid te krijgen. Het was het begin van verhoogd toezicht op het Noorse tankopslagbedrijf, uitmondend in tijdelijke sluiting van het terrein en ontslag van de directeur.

De problemen bij Odfjell staan niet op zichzelf. Op het terrein waren de omstandigheden dertig jaar geleden al beroerd, zo stelt een hoogleraar die de plek toentertijd onderzocht. En in 1989 vielen bij een ontploffing van één van de tanks drie doden. Volgens enkele deskundigen zouden er meer opslagtanks in de Rotterdamse Haven niet langer voldoen aan de veiligheidseisen.

De affaire met Odfjell roept veel vragen op. Het is daarom een goede zaak dat de Onderzoeksraad een diepgravende studie is begonnen. Naast een gedetailleerd onderzoek naar de handelingen van het Noorse bedrijf, gaat de raad ook de rol van vergunningverstrekkers en toezichthouders onder de loep nemen. Dat is terecht, aangezien zij kennelijk niet op tijd de problemen bij het opslagbedrijf hebben gesignaleerd. Het onderzoek zou zich ook moeten uitstrekken naar andere bedrijven. De ramp bij Moerdijk bracht immers al aan het licht dat de veiligheid bij opslagterreinen soms twijfelachtig is. Verscherping van toezicht lijkt daarbij onvermijdelijk, maar is mogelijk niet afdoende.

De overheid moet ook een structurele oplossing zoeken voor het spanningsveld tussen economie en veiligheid. Zolang bedrijven blijven beknibbelen op onderhoud, kunnen toezichthouders niet alleen de veiligheid waarborgen. Wellicht moeten de klanten van de opslagtanks mede de verantwoordelijkheid gaan dragen voor veiligheid, zodat ze niet alleen voor de laagste prijs hun olie willen opslaan.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden