Odfjell mengt geen benzine meer tot komst betere techniek

Tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek gaat pas weer butaan en benzine mengen (butaniseren) als er betere technieken zijn. Het huidige butaniseren is veel te risicovol.

Odfjell staat terecht voor lekkages van gevaarlijke chemicaliën, onverantwoorde situaties voor personeel en omgeving en het verzwijgen van dergelijke misstanden aan de autoriteiten. Beeld anp

Dat stelde directeur Theo Olijve van Odfjell maandag tijdens de behandeling van de strafzaak tegen het bedrijf. Afgelopen jaren deden zich daar allerlei misstanden voor waarbij gevaar ontstond voor mens en milieu, stelt het Openbaar Ministerie.

Olijve wil een betere technologie voor het butaniseren om zo de risico's van het ontsnappen van butaan te verminderen. 'We moeten extra beschermingslagen toevoegen', stelde Olijve. Zo wil hij in de toekomst geen medewerkers meer langs de tank naar boven sturen om metingen te doen. 'Dat kan tegenwoordig anders, maar het systeem dat wij kennen is daar niet op gebouwd.' Olijve beloofde een nieuw te ontwerp maken.

Olijve zei te betreuren dat de koel- en blusmiddelen bij het tankopslagbedrijf niet toereikend waren. Ook het feit dat de dossiers over de opslagtanks er niet waren, vindt hij spijtig. Mede om die reden neemt Odfjell geen tanks meer in bedrijf totdat er maatregelen zijn genomen die door het bevoegd gezag worden goedgekeurd. Zo is het bedrijf bezig de dossiers die alles laten zien over de toestand van de tanks gecertificeerd te krijgen.

Odfjell wordt er onder meer van beschuldigd dat er geen goedgekeurd inspectie en onderhoudsprogramma met betrekking tot de brandbestrijdingsmiddelen aanwezig was. Ook werden de blusinstallaties niet eenmaal per jaar getest en vacuüm drukventielen onvoldoende gecontroleerd.

Feitelijk failliet
Tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam is technisch failliet. Iedere maand stort het moederbedrijf in Noorwegen geld om te kunnen overleven. Er is sinds de stillegging in juli vorig jaar 62 miljoen euro in de Rotterdamse nevenvestiging geïnvesteerd.

'We hebben nog maar 40 procent van onze tanks in gebruik', lichtte Olijve toe. 'Daardoor zijn we sterk verliesgevend. We dachten na enkele maanden weer volledig operationeel te zijn, maar dat lukte niet, omdat we verschillende tanks niet meer in gebruik gaan nemen, maar nieuwe tanks gaan bouwen.'

Hij gaf toe dat het bedrijf jarenlang niet de juiste prioriteiten stelde en dat daardoor grote risico's zijn genomen. Odfjell werd te lang vanuit commercieel oogpunt draaiende gehouden en niet vanuit een veiligheidsproces. Olijve, zelf afkomstig uit de chemie, is daarom aangetrokken om Odfjell om te bouwen tot een bedrijf dat veel meer vanuit controlekamers wordt gestuurd. Dan hoeven werknemers ook niet meer op tanks te klimmen om daar bijvoorbeeld metingen of controles te doen.

Olijve, die sinds deze zomer is aangesteld, schetste in een vurig pleidooi de toekomst van het bedrijf en de sector alsof zijn eigen toekomst er vanaf hing. 'We staan al lange tijd in een zeer negatief daglicht en hebben veel negatieve publiciteit over ons heen gekregen. Ook het personeel wordt zeer bekritiseerd, maar ik ben het wel eens met wat de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde: het personeel hield het bedrijf in leven.'

Na de stillegging is er veel geïnvesteerd in onder meer koel- en blusmiddelen, 'maar we hebben nog veel meer tijd nodig om weer koploper te worden in onze sector', zei Olijve.

Er moet vooral geïnvesteerd worden in een nieuwe cultuur, ook al is dat een tanker keren, hield de voorzitter van de rechtbank Olijve voor. Inmiddels is een nieuw managementteam aangesteld. De directeur denkt nog 2 tot 3 jaar nodig te hebben om de nieuwe veiligheidscultuur in het bedrijf te verankeren. 'We investeren komende jaren in mensen en kunde en laat dit het sluitstuk zijn van een negatieve periode.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden