Ode

Dit is een ode aan Jeroen Dijsselbloem, voor wie op een dag een standbeeld zal worden opgericht, lang na het roemloze faillissement van de hysterische Britse pers die eerst onze Wim Duisenberg bij de ECB moest hebben ('Dim Wim') en het nu waagt onze Dijsselbloem te attaqueren. Onze kleinkinderen zullen het frequenteren als vast onderdeel van schoolreisjes, ze zullen er brandende waxinelichtjes neerzetten en de juf zal ze eerbiedig fluisterend wijzen op het koperen plakkaat met de woorden: 'Ter ere van mannen die dingen durven'.


Jeroen Dijsselbloem, die het ondenkbare deed: een bank laten omvallen. De rekening leggen waar deze thuishoort: bij banken, aandeelhouders, grote depositohouders. IJslandse toestanden in de eurozone. Eindelijk.


Jeroen Dijsselbloem, die ons afhelpt van het waanidee dat bankieren onder alle omstandigheden veilig is, dat de staat er is om alle risico's op te vangen. Het risicobesef is terug, en hoe. Opdat elke spaarder, ook de kleine, voortaan bij een rente van 10 procent op een vijfjaarsdeposito niet vrolijk 'Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan' uitroept, maar zich afvraagt of het niet gek is dat spaarders in dezelfde eurozone er bij de ING haast geld op toe moeten leggen voor eenzelfde product.


Jeroen Dijsselbloem die onbewogen bleef onder het vitriool dat de Angelsaksische pers over hem uitstortte - beterweters uit landen die niet meedoen met de euro maar desalniettemin tamelijk exact menen te weten hoe het moet, het besturen van zo'n hybride verbond van soevereine staten.


Man heeft de markten geschokt, hoe durfde hij! Terwijl de markten al jaren geschokt reageren op elke oprisping. Ze recupereren daar doorgaans vrij snel van, en ook gisteren deden ze dat weer, ditmaal onder de kennelijke invloed van 'meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten'. (Bekentenis: Ik heb jarenlang beursberichten mogen schrijven en ik kan verklappen dat marktexegese niet tot stand komt na uitvoerige enquêtes, maar na één telefoontje naar een willekeurige beurshandelaar die, met zijn jas al aan want op weg naar de kroeg, een paar flauwekulredenen voor de koersfluctuaties van de dag uit zijn duim zuigt.)


Jeroen Dijsselbloem, die bijdraagt aan de ontmanteling van een Russisch piratennest, pardon 'geheel legale low tax jurisdiction'. Rusland investeert volgens IMF-cijfers jaarlijks tussen de 150 en de 200 miljard euro in nietig Cyprus, Cyprus steekt een vergelijkbaar bedrag in Rusland. Dat Russische geld zit niet in Cypriotische vijgenboomgaarden, maar keert vermoedelijk gewassen en gestreken na een rondje Nicosia terug naar huis, hetgeen de enorme Cypriotische 'investeringen' in Rusland verklaart.


Jeroen Dijsselbloem, die ervoor heeft gewaakt dat de belastingbetaler uit Purmerend en Appelscha opdraait voor het uit de wind houden van Russische belastingontduikers, pardon 'zakelijke partijen die aan belastingoptimalisatie doen via de geheel legale low tax jurisdiction'. Nu kunnen ze in Purmerend en Appelscha folders drukken, in het Russisch, met de tekst 'Welkom in Nederland, wij beheren uw geld fiscaal vriendelijk, verzorgd en veilig. Nu ja, tamelijk veilig.'


Jeroen Dijsselbloem, die Cyprus van zijn bankenwaterhoofd af helpt. In El Pais stond vorige week een mooie reportage over voormalig bankenwaterhoofd IJsland, dat nu zijn geld verdient in de creatieve sector: computerspellen, muziek. Er zijn slechtere manieren om uit de crisis te geraken.


Maar eh, Jeroen Dijsselbloem, stuur je me wel bijtijds een sms'je als je aan mijn spaarcenten gaat zitten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden