Ode is voor echte wereldburgers

'WAAR sta jij 11 september?', vraagt Ode de lezer een jaar na de aanslag op de symbolen van het kapitalisme, de World Trade torens in New York....

Johan van Beek

Wat is een wereldburger in de ogen van Ode? 'Een echte wereldburger zet zich in voor het milieu, koopt bananen met Max Havelaar-keurmerk en is maatschappelijk en politiek actief. Hij heeft interesse in andere culturen en contacten over de grens, vindt Nederland niet te vol en betaalt mee aan een betere wereld.'

Voor de gelegenheid is de redactie van het blad gekaapt - ludiek hersenspinseltje van de zittende redactie. 'De kapers van Het Geheim Verbond voor de Mondiale Verbondenheid', zoals de makers van deze editie zichzelf noemen, willen iedereen gelukkig maken en zo de wereld veranderen. Een oproep tot een brede maatschappelijke beweging met het wereldburgers.nl-poppetje, dat tot een soort Opland-mannetje tegen de kernwapens moet uitgroeien, complementeert de verzoeningspoging.

Deze poging wordt ondersteund door artikelen als 'Had vader Bush maar vaker Sprookjes voorgelezen'. Doornroosje bewijst, aldus Ode, dat uitsluiting tot agressie leidt. Vandaar.

Oud-PvdA'er Piet Reckman vindt dat sinds 11 september 1973 Amerika het wereldgeluk in de weg staat door een aaneenschakeling van verkeerde beslissingen. Met steun van Amerika werd destijds de Chileense president Allende in zijn paleis door aanstormende soldaten gedood. En onze angst voor moslims heerst bij hen omgekeerd evenredig ten aanzien van de christelijke bekeerders. 'Moslims zijn net christenen', weet Ode. Het blad pleit dan ook voor praktische toenaderingspogingen tussen christenen en moslims. Naastenliefdeloont altijd, zoals moetblijken uit het artikel 'Voor het donker thuis'.

Sommige kwesties blijven ook in het universum van Ode raadselachtig. Hoe kan het bijvoorbeeld dat tien minuten vóórdat een vliegtuig het eerste WTC-gebouw doorboorde een netwerk van computers opmerkelijke afwijkingen vertoonde? Wetenschapper Roger Nelson deed hier onderzoek naar. Hij is er van overtuigd 'dat er zoiets als een onzichtbaar web van energie bestaat dat mensen met elkaar verbindt'. Nelson ziet een 'mondiaal bewustzijn; een metafoor voor verbanden die tot dusverre onverklaarbaar zijn'. Ook bij de dood van Lady Di, bij het overlijden van moeder Theresa, bij enkele zware aardbevingen en bij wereldwijd gecoördineerde meditatieprojecten zouden de computernetwerken vreemde patronen hebben vertoond.

En toch verbaast het Ode's hoofdredacteur en uitgever, Jurriaan Kamp, dat sommigen zijn blaadje zweverig en niet van deze wereld vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden