Ode aan grote en kleine bladen en blaadjes

Het idee is niet nieuw, de makers van Ode geven het ook toe, maar het is wel aanlokkelijk: een tijdschrift waarin artikelen worden samengevat die eerder in allerlei kleinere bladen en blaadjes werden gepubliceerd....

THEO STIELSTRA

Ode (¿ 10,00), ondertitel 'kroniek van de onderstroom', put uit twintig tijdschriften die 'aan de rand van medialand verschijnen'. De redactie zegt in deze bladen op zoek te zijn naar nieuwe gedachten en visies die 'bekende vraagstukken van een ander perspectief voorzien'.

De bronnen zijn overigens niet allemaal marginaal te noemen, naast het jongensblad Webber put Ode uit World Watch en Fortune, en het grote voorbeeld, het Amerikaanse Utne Reader; de Readers Digest van de alternatieve pers.

Initiatiefnemer van het blad is oud NRC Handelsblad-redacteur Jurriaan Kamp, die zegt op zoek te zijn naar 'nieuwe gedachten en visies die bekende vraagstukken van een ander perspectief voorzien'.

Het boekachtige cahier (oplage 45 duizend exemplaren) heeft als thema Arbeid en Geluk, met als centrale vraag: waarom werken we?

Verder een verhaal uit The Ecologist over de vicieuze cirkel die wegenaanleg oproept: meer wegen zou tijdwinst opleveren, maar met die vrijgekomen tijd worden de wegen alleen maar meer bereden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden