Ode aan de basklarinet: brommerig maar ook fluweelzacht

vandaag

Hij is soms wat brommerig, maar doorgaans heeft hij een warm, diep, donker geluid en je kunt hem prachtig laten zingen. Een groep vooraanstaande musici uit binnen- en buitenland brengt tot het einde van deze maand een ode aan hun instrument: de basklarinet. Tijdens het tweede Basklarinet Festijn (t/m 31 januari) spelen ze nieuwe composities en improvisaties in zes steden. Artistiek leider Fie Schouten licht toe.

Muzikante Fie Schouten is artistiek leider van het Basklarinet Festijn. Beeld bassclarinet.nl

Een festival dat is gewijd aan de basklarinet, niet bepaald een populair instrument zoals piano of viool. Hoe is dat ontstaan?

'In 2014 werd Harry Sparnaay 70 jaar, een van Nederlands grootste basklarinettisten die veel heeft gedaan aan promotie van het instrument. Hij zei tegen zijn leerlingen: ik ga vanaf nu nooit meer op het podium staan, organiseren jullie maar een feestje voor me. Dat is het Basklarinet Festijn geworden. Mede doordat fantastische basklarinettisten uit binnen- en buitenland meededen, werd het een succes. Er lagen nog veel mogelijkheden open, dus besloten we door te gaan en hebben we nu, twee jaar later, diezelfde kerngroep weer bijeengebracht.'

Beschrijf eens wat het instrument zo bijzonder maakt.

'De basklarinet overlapt vijf octaven, dat is heel speciaal voor een blaasinstrument. Je kunt er dus zowel heel hoog als heel laag op spelen. In al die registers kun je zowel keihard spelen als fluweelzacht. In de hoogte heeft hij iets lichts en elegants, iets zangerigs. In de laagte kan hij brommerig en sonoor zijn. In het midden kun je hem heel omfloerst laten klinken.'

Kiezen kinderen op de muziekschool spontaan voor de basklarinet?

'Er is nog altijd veel belangstelling voor de gewone klarinet, al hebben muziekscholen zwaar te lijden onder bezuinigingen. Het is een groot instrument, dus jong beginnen kan niet. Maar er is geen tekort aan spelers, zoals bij de hobo of de fagot. Veel spelers zijn ooit begonnen met een gewone klarinet en zijn daarna overgestapt. Anderen ontdekten het instrument via de jazz. Ze speelden daarvoor bijvoorbeeld saxofoon.'

Wordt er veel nieuwe muziek geschreven voor basklarinet?

'De basklarinet heeft een traditie in de symfonische muziek. Componisten als Wagner, Mahler en Sjostakovitsj hebben mooie soli geschreven in grote orkestpartijen. Sinds de jaren vijftig is er veel nieuwe muziek geschreven voor basklarinet, vooral in het kamermuziekrepertoire en voor ensembles. Als festival heben wij ook opdracht gegeven om nieuwe muziek te schrijven.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.