OCW schenkt Pop Instituut half miljoen

De knaloranje loper lag uit, maandagavond bij de opening van het Nationaal Pop Instituut (NPI). In het zeventiende-eeuwse pand aan de Prins Hendrikkade 142 is het alle dagen feest....

Van onze verslaggeefster

Judith Koelemeijer

AMSTERDAM

De voormalige Stichting Popmuziek Nederland hééft ook wat te vieren. Jarenlang bivakkeerde de organisatie, die de Nederlandse popmuziek bevordert door middel van promotie, tournee-ondersteuning en subsidiëring van podia, in een klein kantoortje twee hoog achter.

Nu, 25 jaar na oprichting, lijkt de Nederlandse popmuziek eindelijk serieus te worden genomen. Ook door de overheid. Het ministerie van OCW betaalde tot nu toe alleen de invalidenlift. Maar staatssecretaris Rick van der Ploeg van Cultuur maakte dat maandag goed door eenmalig een half miljoen gulden te schenken voor de mediatheek.

Dat bedrag is zeer welkom, want bij een ambitieus pand horen ambitieuze plannen. Die zijn er ook volop. Maar het budget van het NPI, circa 2,5 miljoen gulden per jaar - '0,8 procent van de podiumkunsten-begroting', schampert projectmanager Arjen Davidse - is lang niet toereikend om al die dromen te verwezenlijken.

Dat maakt het enthousiasme van Davidse (30) er niet minder om. Terwijl maandagmiddag technici de laatste hand leggen aan de inrichting - het podium is nog niet af, en de tap geeft nog geen bier -, leidt hij rond. Het NPI moet gaan bruisen, een écht centrum van de Nederlandse popmuziek worden.

De troef is de mediatheek, die tijdschriften, naslagwerken en een uitgebreide databank van de Nederlandse popmuziek herbergt - voor elke bezoeker gemakkelijk met de computer te raadplegen. Nu verschaft die databank alleen nog tekst, in de toekomst moeten daar beeld en geluid bij komen.

Davidse verwacht ook veel van de nieuwe zaal, die zo goed geïsoleerd is dat er concerten gegeven kunnen worden. Als eenmaal de professionele geluidsstudio af is, kunnen er bovendien radio- en televisieuitzendingen verzorgd worden.

In een rap tempo somt Davidse verder de mogelijkheden op: congressen, lezingen, cursussen, een college van de nieuwe popprofessor - 'kunnen de studenten meteen daarna de mediatheek in' -, presentaties van platenmaatschappijen. . . Nou ja, tegen de tijd dat ze daar de logistiek voor hebben ontwikkeld. Want hoe regel je dat allemaal met tien personeelsleden? Voorlopig is Davidse de enige in het pand met horecapapieren - vorige week nog snel gehaald, anders hadden ze nu geen bier kunnen tappen.

De verhuizing van het krappe kantoortje naar een pand met een publieksfunctie vergt een ware cultuuromslag. Davidse: 'We moeten nu zelfs gaan vergaderen. Vroeger zaten we zo dicht op elkaar, dat je vanzelf wel wist waar de ander mee bezig was.'

Met het Popinstituut is het pand overigens weer terug bij af. In 1968 werd er het roemruchte hippiecentrum Fantasio gevestigd. Daarna behoorde het jarenlang toe aan 'magies en spiritueel centrum' de Kosmos. De laatste jaren stond het te verkrotten. Vijf miljoen gulden stak de gemeente Amsterdam in de rigoureuze verbouwing.

Terwijl in de kelderverdieping het Nederlands Jazz Archief is ondergebracht, staat de zolder van het NPI vooralsnog leeg. Maar als het aan Davidse ligt, gaat het ook in de nok leven. 'Ik zou er graag een jonge-honden-zolder van maken. Een plek waar jongeren ruimte, geld en ondersteuning krijgen om hun muziekplannen uit te broeden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden